BNV organizira niz aktivnosti povodom Dana Sandžaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog viježa organizirana je konferencija za medije na kojoj je govorio predsjednik Izvršnog odbora BNV-a dr. Fuad Baćićanin. Tema konferencije bila je obilježavanje 20. novembra Dana Sandžaka.

Baćićanin je tom prilikom podsjetio javnost da se ovaj datum obilježava u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka u Pljevljima 1943. godine.

Naglasio je da će Bošnjačko nacionalno vijeće povodom obilježavanja ovog velikog blagdana organizirati niz aktivnosti.

„Naravno, čitav program bit će usklađen sa situacijom koju danas imamo u Palestini i neće biti svečanog karaktera već će obilježavanja ovog velikog blagdana biti bez ikakvog svečanog programa. Znamo šta se događa u Palestini i znamo koliko u trenucima kada od strane izraelske cionističke vojske gine veliki broj djece, žena i civila Palestine. Program obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka počinje 18. novembra u subotu i traje do 2. decembra. 18. novembra u Novom Pazaru, 25. novembra u Sjenici i 2. decembra u Tutinu održat će se akreditovani seminari iz bosanskog jezika, pravopisne norme bosanskog jezika koje su bitne za sve naše nastavnike bosanskog jezika na prostoru Sandžaka. 20. novembra u 18h ovdje u glavnom uredu BNV-a dodijelit će se književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“, našem velikom i poznatom književniku Bajramu Redžepagiću. Komisija u sastavu prof. dr. Sead Šemsović, dr. Fuad Baćićanin i dr. Kemal Džemić je donijela odluku nakon dugog razmatranja, da se ova književna nagrada dodijeli ovom velikanu književnosti sa naših prostora, koji trenutno živi u Australiji a objavio je brojna značajna djela i počev od 69. godine kada je objavio prvu zbirku pjesama, pa do zadnjih godina, njegov književni rad i dalje traje.“

Jedna od aktivnosti bit će i polaganje cijeća na spomen ploči u Pljevljima, gdje je i osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka.

„21. novembra u 14h u Sjeničkoj kući, otvorit će se izložba slika sa likovne kolonije Sjenica 2023, a u 18h u maloj sali Doma kulture u Prijepolju bit će promocija knjige „Rambulja i druge pripovjetke“, književnika Ćamila Sijarića. Bošnjačko nacionalno vijeće je učestvovalo u izdavanju ove knjige zajedno sa svojim prijateljima iz Sarajeva. 24. novembra u 16:30h ovdje u glavnom uredu BNV-a bit će projekcija dokumentarnog filma „Potraga za izgubljenim Sandžakom“, autra Damira Grude. To je projekat koji je prošle godine podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće, a u 18h istoga dana održat će se tribina „Sandžak, Srbija, Evropa – potraga za izgubljenim identitetima između historije, nacije i teritorije“. Na tribini će govoriti izuzetno vrijedna i poznata imena i tribina o identitetu Sandžaka, o historiji, naciji i teritoriji, govorit će eminentni stručnjaci iz te oblasti, ne samo iz Novog Pazara već i iz Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih mjesta.“

Baćićanin je pozvao sve građane Sandžaka da učestvuju i da prate program obilježavanja Dana Sandžaka. uputivši svim građanima Sandžaka čestitke povodom ovog najvećeg blagdana.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img