Zukorlić za RTS – Proporcionalna etnička zastupljenost najvažnije pitanje za Bošnjake

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Stranka pravde i pomirenja kao predstavnik manje brojnih zajednica učestvovaće na republičkim i pokrajinskim izborima. Tim povodom predsjednik SPP-a Usame Zukorlić govorio je za RTS o ostvarenim projektima i o važnim pitanjima za  manjinske zajednice koje ih očekuju nakon izbora.

Zukorlić podsjetio da je SPP imala svog ministra u još aktuelrnom sazivu, te smatra da je za kratko vrijeme mnogo toga urađeno.

– Ministar Edin Đerlek je brilirao u Vladi R. Srbije. Resor Edina Đerleka koji je ministar zadužen za regionalni razvoj u jako kratkom periodu od osam mjeseci je realizovao preko 70 projekata. Od toga veliki broj projekata u Sandžaku, naglašava Zukorlić.

Kako je naveo, ono što važno za Stranku pravde i pomirenja je da je Vlada izvdvojila značajna sredstva i da su brojni infrastrukturni problemi riješeni preko ministarstva je čijem je čelu Đerlek.

Dodao je da se jedna od ključnih stvari iz koalcionog sporazuma sa SNS-om, Kliničko-bolnički centar u Novom Pazaru, intentenzivno gradi.

Spomenuo je da se već radi i na gasifikaciji Sandžaka, a započela je i izrada projektne dokumentacije za aerodrom kod Sjenice.

– Mi smo imali niz sastanaka na tu temu i počela je izrada projektne dokumentacije. Imao sam lično sastanke sa direktorom Aerodroma Srbije i cijeli taj proces je otpočeo. Vlada je trajala jako kratko, a sve su ovo veliki projekti koji zahtjevaju vrijeme.

Zukrolić kaže da namjerava da ostanu u koaliciji sa SNS-om kako bi ispunili svoje ciljeve i projekte za koje je potrebno vrijeme.

Zukorlić navodi da njihova lista na izborima ponovo nastupa pod brojem 8 kao i u više izbornih ciklusa unazad.

Kaže da cilj Stranke pravde i pomirenja ujedinjenje glasova manjina u Srbiji da i one manje vidljive imaju svoje predstavnike.

Prema njegovim riječima, proširili su svoj domen koji ne obuhvata samo Bošnjake iz Sandžaka već i Rome i Aškalije. Manjine imaju zajedničke teme i želimo da ponudimo svoju sinergiju i drugima, dodaje Zukorlić.

Kao najvažnije pitanje manjina koje treba tek da se riješe vidi proporcionalnu etničku zastupljenost u javnim ustanovama kao što su policija, bolnice, pravosuđe.

Smatra da u lokalnim sredinama etnička zastupljenost u instiucijama treba da se vodi rezultatima posljednjeg popisa stanoviništva. Kao naročito ugrožene po tom pitanju izdvaja upravo Rome i Aškalije.

Zukrolić kaže da postoji pitanje kvalifikacija i u Sandžaku za određene položaje ali da se još uvijek radi na uspostavljanju povjerenja između Bošnjaka i državnih elemenata.

Zukorlić se osvnruo i na rat u Palestini.

– U Palestini se događa genocid. Svijet ima priliku da uživo gleda genocid. Ubijeno je preko 10.000 civilia, od toga polovina djece. Granatiraju se bolnice, vjerski objekti…. Na sceni je etičko čišćenje gdje određeni veliko-državni projekti koriste trenutnu situaciju da ispune svoje ciljeve.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img