Zogić: Rezltate bojkota određenih proizvoda vidjećemo iduće godine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bojkot, koji je na snazi traje mjesec dana, targetira određene proizvode koji spadaju u kategoriju proizvoda  koji se brzo prodaju po niskoj cijeni. Ekonomski analitičar Haris Zogić, pojašnjava situaciju.

 „Takvi proivodi pri sebi imaju sezonalnost, odnosno porast cijene u novembru i decembru, a onda pad cijena akcija tih proizvoda u prvom kvartalu naredne godine zbog praznika i sezonalnosti koja je prisutna“, istakao je on.

Rezultati bojkota još uvijek nisu vidljivi, jer ne znamo broj ljudi na svjetskom nivou koji je pristupio bojkotu određenih proizvoda.

„Rezultate bojkota možemo vidjeti tokom naredne godine. Dakle, ukoliko sam rezultat prodaje tih proizvoda bude manji, onda ćemo znati da li je bojkot uspio ili nije. Cilj jeste nanošenje finansijskih poteškoća tim kompanijama na način na prodaju manje proizvoda nego što su to činili ranije“, kazao je Zogić.

Ekonomski analitičar istakao da kompanije koje su target bojkota su jedne od najvećih svjetskih kompanija.

„Uglavnom se radi o proizvodima koji imaju višemjesečnu trajnost, te treba vremena da bi se vidjelo na koji način će se odreagirati na ovu situaciju“, dodao je on.

U brojnim marketima širom svijeta možemo vidjeti da se za te proizvode sada nude akcije, kupite jedan a dobijete dva.

„Što može biti indikator da bojkot postiže rezultate, ali, svakako, najbolji rezultati će biti vidljivi na finansijskim izvještajima“, poručio je Zogić.

Trenutno se nameće samo jedno pitanje.

„Koliko supermarket ima zaliha tih proizvoda ne znamo. Tako da ono što vidimo na rafovima ne mora da znači ništa vezano ya situaciju sa bojkotom“, zaključio je ekonomski analitičar.

Osim bojkota, Novopazararci na različite načine iskazali su solodarnost sa Palestincima.  Do sada su ogranizirana tri protesta i brojne humanitarne akcije.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img