I ako joj je 71. godina svoje igle i vunu ne da nikome

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

I ako stari zanati polako izumiru, Melća Alomerović iz Prijepolja, nije želela prekinuti tradiciiju, te  duže od pola vijeka bavi se ručnom izradom proizvoda od vune. Pored toga što ima 71 godinu, njeni prsluci, čarape i džemperi stižu do mnogih porodica iz cijele Srbije.

Ona je jedna od rijetkih iz Prijepolja koja ne odustaje od svog zanata, a kako kaže učila ga je od žena.

“Ja sam naučila od žena, krala zanat, jer ja nisam imala majku, ostala sam bez nje sa tri godine. Strine, tetke su me učile pomalo, a malo sam i gledala kako ko radi i tako sve shvatala. Pletem sad i džempere, čarape, prsluke i šta ko voli. Neko mi naruči, neko naiđe ovde pa kupi” kažala je Melća.

U ta neka prošla vremena podrazumjevalo se da žena mora sve to naučiti prije braka. Ova Prijepoljka svoje ručno izrađene proizvode izlaže na pijaci, jer kako ističe, to je mjesto gdje svi mogu vidjeti spoj lijepog i tradicionalnog.

“Imam svoje mušterije, koje dođu i traže, naručuju da im ispletem. Vunu nabavlja iz Šapca, a u čarape koje plete pored vune umiješa i grilon, da budu tvrđe”, istakla je ova Prijepoljka.

Prodajom je kaže zadovoljna, ali bi bila još srećnija kada bi imala kome da prenese svoje znanje, kako ovaj posao ne bi pao u zaborav.

“Ovo neće da radi niko, pogotovo ne omladina. Međutim, ranije je vuna slabije išla, dok poslednjih nekoliko godina potražnja je dosta veća”, zaključila je Alomerović.

Nije Melća brojala koliko su njene vješte i brze ruke isplele proizvoda od vune, baš kao i što ne broji sate provedene nad iglama. U jedno je sigurna, da vunu ništa ne može da zamijeni, koliko god da nam moderni način života nameće neke druge trendove i sintetička rješenja.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img