Održani 19. književni susreti “Muhamed Abdagić”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

„19 književni susreti Muhamed Abdagić“ održani su u Sjenici. Učešće su uzeli književnici iz Srbije i regiona.  Književni susreti su  tradicionalna kulturna manifestacija, a  otvorio ih je predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić.

On je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo što može podržati ovakve književne događaje, te se zahvalio porodici Abdagić na ovom gestu.

„Zadoovljstvo je da su nam ustupili dio materijala zaostavštine rukopisa koji su se nalazili u Novom Pazaru da bi imali prilike, da se prije svega, da se književnici, naučnici i kritičari bave Muhamedom Abdagićem. Nadam se da ćemo u budućnosti, zajedničkim snagama, učiniti napor da „Dani Muhameda Abdagića“ budu sve jači i bolji, te da nam postane standard da svake godine ove dane podrži ministarstvo za kulturu, jer Muhamed Abdagić svojim djelom i likom to zaslužuje“, riječi su Mujagića.

Prof. dr. Ahmed Bihorac naglasio da je veče bilo impresivno, te oni koji su govorili stihove su eminentni stvaraoci.

„Ljudi koji su, sigurno, dostojni naslednici Muhameda Abdagića, koji je mnogo toga učinio za književnost Bošnjaka i nadam se da će ova manifestacija trajati, te da će, naročito, 20 jubilarna biti još uspješnija“, kazao je on.

Pisac Rasim Ćelahmetović kazao da se raduje što ova manifestacija i dalje traje.

„Ono što je u početku zasnovano, kao zlatna nit ovih susreta, jeste, da se ponovo proispituje stvralaštvo Muhameda Abdagića i istrajno se na tome radilo. Puno nas je stalo uz ovu manifestaciju“, rekao je Ćelahmetović.

Profesor Naida Rebronja istakla je da su ovi susreti od velikog značaja, jer je Muhamed Abdagić jedan od najvećih intelektualaca i književnika ovog prostora.

„Važno je što Sjenica nije zaboravila, već se može reći da se u potpunosti odužila jednom takvom intelektualcu na mnogo načina, a jedni od tih, da ime Muhameda Abdagića nie zaboravljeno, su i ovi susreti“, poručila je Rebronja.

Tokom proteklih godina skoro svi značajni pjesnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pojavili su se na ovim susretima.

Direktorka gradske biblioteke „Muhamed Abdagić“ Mersija Brbutović, zahvalila se svim učesnicima i posjetiocima.

„Vaša velika podrška i entuzijazam učinili su ovaj događaj posebnim i nezaboravnim. Vaša podrška je podsticaj da nastavimo sa promocijom kulture čitanja i umjetnosti“, zaključila je Brbutovićeva.

Susreti su organizovani pod pokroviteljstvom opštine Sjenica i ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji biblioteke „Muhamed Abdagić“ i kulturne prosvjetne zajednice.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img