Obilježena prva godišnjica rada Nacionalnog savjeta Goranaca

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Formiranje Nacionalnog savjeta Goranaca (NSG) je prvo nacionalno institucionalno organizovanje ove nacionalne manjine. Za godinu dana ova institucija je uspjela da medijski afirmiše Gorance i „prikaže ih u pravom svjetlu“. Prijethodnu godinu dana obilježili su brojni susreti sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija.

Sve, do sada, što je urađeno predstavljeno je danas u Kulturnom Centru u Novom Pazaru, kada se i navršava  prva godišnjica rada NSG i na Dan Goranaca.

“Okupili smo se ovdje da obilježimo taj Dan. Nisu sretna vremena zbog svih dešavanja u svijetu, posebno zbog situacije u Palestinu, ali u suštini ovo nije proslava, već manifestacija kojom pokazujemo svijetu da mi postojimo i da pozovemo ljude na mir u svijetu, jer to je ideja svih nas”, rekao je doktor Amir Kajkuš, predsjednik NSG.

On istakao da je zahvalan gradu Novom Pazaru, ali i svim drugim institucijama koje su razumjele njihovu ideju.

“Oni su prepoznali u nama da je želja da ništa ne odvajamo, već da spojimo ljude, ali i da pokažemo da postojimo i da možemo da pružimo mnogo toga na ovim prostorima. Ne treba bazirati stvari na razlikama, već zajedništvu i multikulturalnosti, a to je i koncept NSG”, poručio je Kajkuš.

Zadaci koji su bili za ovu godinu, skoro da su i završeni, te su predstavljeni su i planove za narednih godinu dana.

“U narednoj godini viši ciljevi i ideja da se uradi koncenzus, da se stvori zastava koja će predstavljati Gorance, grb i sve te stvari kada skupimo, podićići ćemo postojanje Goranaca na jedan veći nivo institucije”, zaključio je predsjednik NSG.

Tradicija, kultura, jezik i običaji Goranaca, javnosti će biti predstavljeni i kroz dva dokumentarna filma, čije je snimanje u toku, a planirano je da budu završeni u naredna dva mjeseca.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img