Muftija Dudić o dešavanjima u Gazi – Ovo je uvod u genocid

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić bio je gost emisije “Info jutro” na Informer televiziji. Tema emisije bila su aktuelna dešavanja u Palestini.

“Preko 30 dana, svakih 10 minuta biva ubijeno po jedno dijete. Preko 4500 djece je ubijeno za ovih 30 dana i ne mogu nikada prihvatiti, bez obzira ko kojoj naciji i vjeri pripadao, da se ima razumijevanja za stradanje nevine djece. Pošto sada informacije ne putuju danima, kako je to nekada bilo već možete u direktnom prijenosu pratiti ono što se dešava u Gazi, imao sam prilike, pošto sam prethodnih dana boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a prije 20 dana u Egiptu gdje smo baš kada su se rasplamsavali ti odnosi, razgovarali na tu temu i razgovarao sam sa ljudima iz Palestine, odnosno i sa nekima koji su uspjeli iz Gaze da se uključe direktno. Možete zamisliti oči, uši i jezik koji gledaju, slušaju i pričaju, posmatraju oca koji u dvije kese nosi dva svoja sina, dvoje svoje djece od 4 i 5 godina. Bivaju granatirane bolnice škole koje su završene jer nema više nastave, nastave nema jer nema više djece. Porušena je crkva iz 4. stoljeća, džamija iz 7. stoljeća, dakle svaki dan biva ubijeno na stotine i stotine nedužnih ljudi.”

Muftija Dudić je naglasio da se ovo ne dešava od 7. oktobra, već 75 godina, te da je dva puta više djece ubijeno za ovih 30 dana nego za svih 75 godina.

“Ovo je uvod u genocid, ovo je nešto najstrašnije što se desilo u prethodnih 50 godina. Nije zapamćeno da je neko na ovaj način nasrnuo da uništi kompletno jedan narod. Ono što je Hitler htio sa jevrejima u Evropi, ovo danas određeni slojevi vladajućih struktura Benjamina Netanjahua radi. Ako se ovaj moderni svijet koji je definitivno ponavljao danas na ispitu, ne bude urazumio i ne bude shvatio šta treba raditi i pod hitno zaustaviti stradanje nedužnih ljudi, bojim se Božije kazne. Ja želim da istaknem da ni u kojem slučaju ne smijemo zaboraviti na Boga, Bog je sve nas stvorio i Bog daje dušu i samo On ima pravo da uzme dušu.”

Istakao je da ni u kojem slučaju ne opravdava ono što se desilo 7. oktobra.

“Za mene važi ono kur’ansko-biblijsko, ko ubije jednog čovjeka na pravdi Boga, kao da je ubio čitavo čovječanstvo, a ko spasi nečiji život kao da je spasio sve ljude na kugli zemaljskoj. Dakle, ni u kom slučaju nisam rekao, niti podržavam ono što je Hamas radio 7. oktobra ali to što je 7. oktobra urađeno ni u kom slučaju ne smije biti opravdanje za potpuno čišćenje čitavih teritorija. Dragi vjernici, ljudi koji imate imalo karaktera, pogledajte svoju djecu, zamislite 4500 male djece je ubijeno, to nisu teroristi. Jesu li oni koji su se sklonili u crkvi Hamasovci, jesu li u bolnici Hamasovci? Dakle u obračunu sa Hamasovcima treba istrijebiti čitav jedan narod. Šta je definicija genocida nego ovo što se dešava? Ja ne govorim sa aspekta vjere isključivo, ja govorim sa aspekta ljudskosti i bilo gdje u svijetu da se ovako nešto desi, ja bih isto reagirao i isto bih govorio jer za mene mir nema alternativu. Zato svako od nas mora učiniti sve kako bismo pomogli jedni drugima i kako bi bio uspostavljen mir. Naravno, oni veliki o tome odlučuju ali svakih 10 minuta biva ubijeno jedno dijete, a svakih 5 minuta biva ranjeno jedno dijete. Škole ne rade, bolnice su porušene, preko 30 bolnica, preko 30 džamija i tako redom. Obračunati se sa Hamasovcima je jedno a uništiti sve one koji im stanu na put i sve one koji žive u gradu i državi sa 2,5 miliona stanovnika, 10 puta 40km. Gospodo, moj Tutin odakle sam je manji od Gaze gdje živi preko 30 000 stanovnika. Ovdje ne možete da promašite i zato ne opravdavam.”

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img