Počela izborna trka-RIK do sada proglasio sedam lista

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Izborna trka počela je prije devet dana. Republička izborna komisija (RIK) do juče proglasila je sedam lista. 

Političke stranke i koalicije nastavljaju predizborne aktivnosti.

Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, “Ivica Dačić premijer Srbije”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici “Nacionalno okupljanje — državotvorna snaga”, listu “Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju”, listu Saveza vojvođanskih Mađara, kao i listu koalicije “Srbija protiv nasilja”. Listu je predala i koalicija “Usame Zukorlić-Ujedinjeni za pravdu-SPP-DSHV”.

Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i lokalni u 65 gradova i opština.

Lokalni izbori biće održani u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.

Izborne liste  za parlamentarne i lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

Kako bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa. Također, potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

Izborne liste mogu se podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svjetla kajsija, dok će kontrolni listić biti plave boje.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img