Budžet Novog Pazara rebalansom uvećan za preko milijardu dinara

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Privremeni organ Novog Pazara usvojio je na današnjoj sJednici drugi rebalans budžeta za ovu godinu kojim je planirano da se u gradsku kasu slije nešto manje od 4,7 milijardi dinara, što je za preko milijardu više nego što je ranije predviđeno. Šef budžeta Senad Melajac kazao je da su prihodi u prvih 10 mjeseci godine bili za 10 do 15 odsto veći od planiranih, a da sada imaju obavezu da u budžet uvrste i projekte, iako za njih novac još uvijek nije stigao.

Do povećanja budžeta došlo je najviše zbog očekivanih većih transfera sa republičkog nivoa (za oko 450 miliona dinara), naplate raznih poreza (za 360 miliona), taksi za uređivanje građevinskog zemljišta (oko 90 miliona dinara), ali i prihoda od zakupa (80 miliona), prodaje zemljišta (za 20 miliona dinara) i naplate boravka dece u vrtićima (oko 10 miliona dinara).

“Svi ti projekti dosta uvećavaju budžet, za većinu je ugovor potpisan, za polovinu je novac stigao, a da li će se realizovati do kraja godine videćemo”, rekao je Melajac.

U ovom drugom rebalansu budžeta, kao i u prijethodnim, ima dosta nejasnoća, šturo su poredane stavke i transparentnost bužeta je na niskom nivou, rekao je Edin Numanović, povjerenik SPP-a za Novi Pazar.

„Nas brine da izvršenje i po tim stavkama nije onako kako stoji u budžetu. Prije svega imamo nepravedan odnos prema BNV, jer sredstva koja su namijenjena tom organu nisu isplaćena, samo je mali dio ispaćen, što govori o jednom lošem odnosu prema BNV“, riječi su Numanovića.

Između ostalog bilo je i pitanje mjesnih zajednica koje nisu legitimno izabrane od 2009. godine. Numanović uputio apel da se to što prije promjene.

„Čuli smo jedno nespretno objašnjenje, da tim sredstvima raspolaže grupa građana, što je neprihvatljivo“, dodao je on.

Ono što je zabrinjavajuće, jeste da je otplata kamata grada Novog Pazara porasla tri puta, odnosno sa 12 miliona dinara na 39 miliona i 100 hiljada dinara.

„Sa 100 hiljada eura, ove godine otplata kamate će biti 330 hiljada eura od strane grada Novog Pazara, što je zabrinjavajuće“, poručio je povjerenik SPP-a za Novi Pazar.

Numanović naglasio da je idikativno da se povećanje kamata, za koje se sada izdavaja, upravo dešava u predizbornom periodu.

„Znamo da se u Novom Pazaru uglavom infrastrukturni radovi izvode pred izbore cikluse, što nas zabrinjava i ja sam glasao protiv rebalansa budžeta“; naglasio je Numanović.

Na današnjoj sjednici, usvojen je i srednjoročni plan grada do 2025. godine, program njegove energetske efikasnosti, te data saglasnost na Statut Turističke organizacije Novi Pazar (TONP).

„To je nesšto ne prihvatljivo i dobija fiktivni karakter i ne može da se sprovede“, rekao je povjerenik SPP-a za Novi Pazar.

To tijelo odabralo  je i Gradski štab za vanredne situacije, za čijeg komandanta je postavljen predsjednik Privremenog organa Nihat Biševac.

„Mi smo protiv toga da na čelu štaba bude opet bivši gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, jer prijethodni štab nije radio svoj posao, imali smo strašnu situaciju u Novom Pazaru i morala je da se promjeni struktura gradskog štaba z avnredne situacije“, poručio je Numanović.

Kako bi stvari išle na bolje i situacija se znatno promjenila, postoji samo jedno rješenje.

„Da se promjene strukture koje upravljaju gradom Novim Pazarom i da dodđu ljudi koji imaju domaćinski i pošten odnos prema budžetu. Takva uprava je potrebna ovom gradu“, zaključio je povjerenik SPP-a za Novi Pazar.

Također, imenovani su novi školski odbori Ekonomsko-trgovinske škole, muzičke škole “Stevan Mokranjac” i Škole za dizajn tekstila i kože.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img