BNV organizira okrugli sto na temu zaštite kulturno-historijskog naslijeđa

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjačko nacionalno vijeće organizirat će u četvrtak 9. novembra u 18h okrugli sto na temu „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa, osvrt na kulu Džephanu“.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeće dr. Fuad Baćićanin ističe da je rekonstrukcija Sjeverne tabije novopazarske tvrđave, poznate kao Bedem i same kule Džephane u javnosti izazvala veliko interesovanje, da je početak radova najavljen sa završenim projektom, a da građani i javnost a posebno stručna javnost nije bila upoznata sa detaljima projekta.

„Iz tog razloga je bilo veliko interesovanje čak i ovdje kod nas u Vijeću. Kao Bošnjačko nacionalno vijeće, kao institucija koja brine o kulturno-historijskom naslijeđu i u skladu sa zakonom bi trebali i moralo bi po svim pitanjima da bude konsultovano da da mišljenje. Mi smo na prošloj konferenciji za medije i najavili održavanje okruglog stola.“

Na okruglom stolu će prisustvovati 14 stručnjaka.

„Od arhitekata, arhitekte konzervatora, arheologa, historičara umjetnosti, historičara i drugih stručnih radnika iz Novog Pazara, Sarajeva ali i Beograda kao i iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Dopis za učešće na okruglom stolu smo poslali Republičkom zavodu, gradu Novom Pazaru, Muzeju RAS u Novom Pazar. Od Republičkog zavoda smo dobili potvrdan odgovor, tri stručnjaka Republičkog zavoda će prisustvovati.“

Baćićanin naglašava da je ovo izuzetno bitna tema, te da Bošnjačko nacionalno vijeće želi da izađe sa stručnim mišljenjem i sa stručnom reakcijom kada je u pitanju obnova bošnjačkog kulturnog naslijeđa.

„To je naša obaveza i smatramo da smo bili na tu temi u obavezi da se konsultujemo i da se ovako ne može raditi sa gotovim projekat koji se samo predstavlja javnosti a da javnost nije upoznata o proceduri i da nije učestvovala u izradi tog projekta, u javnoj raspravi, u raspisivanju javnog poziva pa da stručna lica učestvuju i daju prijedloge na koji način bi trebala da se izvrši rekonstrukcija jednog od najbitnijih kulturno-historijskih spomenika kada je grad Novi Pazar u pitanju.”

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img