Organiziran skup „Sjećanje na rahmetli Muftiju“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U povodu dvije godine od preseljenja na Ahiret rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića večeras je u Domu kulture u Novom Pazaru organiziran skup „Sjećanje na rahmetli Muftiju“.

Skupu su pored više stotina građa prisustvovali i delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i izaslanik muftije dr. Mevlud ef. Dudića, zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – ministar Nikola Selaković, ministar Tomislav Žigmanov sa delegacijom Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, ministar Edin Đerlek, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom dr. Misalom Pramenković, delegacija Opštine Sjenica na čelu sa predsjednikom Munibom Mujagićem, porodica rah. Muftije Muamera Zukorlića – njegovi roditelji hadži Mehdija i hadži Nurka, delegacija Srpske napredne stranke na čelu sa Krstom Janjuševićem, delegacija Socijalističke partije Srbije na čelu sa Milenom Petrović,  delegacija Ujedinjene seljačke stranke na čelu sa predsjednikom Milijom Miletićem, delegacija Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori na čelu sa Almirom Muratovićem, delegacija Stranke pravde i pomirenja na čelu sa potpredsjednikom dr. Rejhanom Kurtovićem, delegacija Ambasade R. Turske u Srbiji na čelu sa zamjenikom generalnog konzula Republike Turske u Novom Pazaru g. Habibulahom Seldžukom Ekeom, delegacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru na čelu sa rektorom dr. Suadom Bećirovićem, delegacija Aškalijskog nacionalnog savjeta na čelu sa Muhamedom Behramijem, te brojni drugi.

Kulturni program večeri otpočeo je kasidom Sandžački lav u izvođenju Bilala Zukana, nakon čega je premijerno je emitovan dokumentarni film pod nazivom “Muftijin amanet”, autora Armina Čolakovića. Kulturni dio programa zatvorio je Hamza Škrijelj izvođenjem kaside “Muftiji”.

Na skupu su proučena pisma reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i predsjednika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademika Mehmeda Akšamije koji zbog ranije preuzetih obaveza nisu mogli prisustvovati.

U ime pokrovitelja i organizatora večerašnjeg događaja “Mufty fondacije” obratio se Usame Zukorlić.

“Danas smo se okupili da odamo počast našem ocu, čovjeku koji je svoj život posvetio vjeri, nauci i pravdi. On nije bio samo moj babo, već i babo svih koji su tražili inspiraciju u njegovim djelima. Zalagao se za bolju budućnost svih nas. Danas dok stojimo ovdje suočavamo se sa bolom gubitka, ali i sa neizmjernim zahvalama što smo imali priliku da dijelimo život sa takvom osobom. U ime naše porodice, Mufty fondacije, hvala svima koji su večeras ovdje, ali i svima onima koji su sa nama srcem, ali nisu mogli biti sa nama večeras. Nastavićemo putem koji je on trasirao, putem pravde, znanja i međusobnog poštovanja. Pozivam na kraju sve vas da, kada se sjetimo rahmetli Muftije, uputimo molitvu za njega kao čovjeka koji je živio za druge i otišao kao velikan”, kazao je Usame Zukorlić.

Prisutne je pozdravio i izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – ministar Nikola Selaković.

“Za mene je u svim susretima koje smo imali i u prilikama da naučilo od ovog čovjeka jedna stvar ostala upečatljiva, a to je bila crta da ništa čovjeka ne može činiti tako jakim i energičnim kao što je to vjera u Boga. To mi je i najupečatljivija stvar. I kada prođu i godine i decenije i svjetovi – ostaje samo ono što je vjera u Boga. Mislim da je to osobima koja je spojila predsjednika Srbije i rahmetli Muftiju”, kazao je Selaković.

U ime Islamske zajednice u Srbiji obratio se zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović.

“Večeras su mi na umu samo dvije kategorije ljudi: cijenjena porodica rahmetli Muftije i svi mi, kao njegovi prijatelji. Zahvalan sam muftiji Dudiću na ukazanoj časti. Zahvalan sam i porodici rahmetli Muftije koji su prihvatili da se večeras u ime cijele uleme i Mešihata obratim ovdje. Ja sam rahmetli Muftiju upoznao tačno prije 30 godina, kada je sve počelo i kada je osnovan Mešihat, kada je se sa studija vratio i ponio emanet tada muftije sandžačkog. Dvadeset i tri godine sam bio sa Muftijom. Često je, kada je o životu i iskušenjima govorio, imao običaja govorio o ciklusima u Kur’anu i drugim svetim knjigama. Poštovani prisutni, mnogo je muftija bilo na našim prostorima, malo je onih kojih se sjećamo imenom i prezimenom, ali još manje onih koje po djelima pamtimo. Mnogo je muftija bilo i za vremena njegovog, ali se niko ne izdvaja kao što je slučaj sa rahmetli muftijom Muamerom Zukorlić. I danas kada se kaže “muftija”, prva je asocijacija rahmetli muftija Muamer Zukorlić. Rahmetli Muftija je imao hrabrosti da stane hrabro ispred svakog tiranina i onoga koji je njegov narod i vjeru htio gaziti i tlačiti. On je bio Božji dar i blagodat, ali je u prirodi čovjeka da ne zapazi vrijednost blagodati sve dok te blagodati ne izgubi. Volio je svoj narod, pa vam mogu kazati da je rahmetli Muftija volio sve ljude, poštovao ih više nego što su oni njega, pa je tako i neke neprijatelje u bliske prijatelje pretvarao”, kazao je muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Skup je završen hatme dovom koju je proučio muftija Plojović. Hatmu su tokom dana proučili muftije i imami Islamske zajednice, kao i profesori Fakulteta za islamske studije i Medrese Gazi Isa-beg.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img