Muftija Zukorlića je bio u službi vjere, naroda, nauke i kulture

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Akademik muftija Muamer-ef. Zukorlić preselio je na ahiret na današnji dan, 6. novembra 2021. godine.

– Muftija Muamer Zukorlić je relativno mlad, u 23. godini života, preuzeo važan emanet među Bošnjacima, i to izborom na mjesto predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku 1993. godine.

Od tada, pa do svoje smrti 2021. godine, bio je u službi svog naroda, svoje vjere, nauke i kulture, afirmativne i napredne bošnjačke politike i ostalih istinskih ideala u koje je vjerovao i kojima je stremio – izjavio je povodom godišnjice predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija prof. dr. Mevlud-ef. Dudić.

U razgovoru za Agenciju MINA muftija Dudić je podsjetio da je Zukorlić, za kratko vrijeme, sa timom svojih iskrenih saradnika i prijatelja i uz podršku sandžačkih džematlija, “napravio fenomen zvani ‘sandžačko čudo'”.

– Formirana je jaka, stabilna i u regionu prepoznatljiva Islamska zajednica, sa svim potrebnim ustanovama i pratećim službama i ostalom infrastrukturom. Pokrenuo je Internacionalni univerzitet, inicirao pokretanje Bošnjačke kulturne zajednice, uspostavio Media centar sa Televizijom Sandžak i Radiom Refref, osnovao Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, inicirao osnivanje Bošnjačke nacionalne fondacije, pokrenuo Sandžačku biznis asocijaciju, te bio jedan od osnivača i prvi predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa. Incijator je formiranja humanitarne organizacije Hajrat – podsjetio je Dudić.

Dodao je da je muftija Zukorlić ušao u politiku sa namjerom da, baš sa “onog terena odakle su došle nepravde i osporavanje prema Islamskoj zajednici, eliminiše diskriminaciju i dvostruke aršine prema muslimanima i povrati prava i dostojanstvo koje mu je zakonom garantovano i koje mu pripada”.

– U periodu svog političkog angažmana, muftija Zukorlić je neumorno radio na vraćaju oduzete vakufske imovine, vraćanju jedinstva Islamske zajednice, okončanju akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, te reafirmaciji i podizanju obrazovnih standarda i obnovi kvaliteta u vaspitno-obrazovnom sistemu. Na drugoj strani, kada je ekonomsko-privredni status Sandžaka u pitanju, muftija je insistirao na realizaciji obećanih dogovora od strane aktuelne vlasti.

Muftija Zukorlić je možda jedinstven primjer čovjeka na našim prostorima koji je sukladno principima vjere islama gradio i zastupao svoje političke programe, stavove i ubjeđenja – naveo je muftija.

Naglasio je da je Zukorlić bio neponovljiv primjer i oličenje morala i etike, “što u politici predstavlja pravu rijetkost, ali i izaziva divljenje i poštovanje savremenika, kako onih koji se slažu sa vama, tako i političkih neistomišljenika”.

– Muftija Muamer Zukorlić je bio neumorni borac borac za progres i napredak, pun ideja i inicjativa. Nalazio je rješenja za najkomleksnija pitanja i probleme. Prioritet u svom plodonosnom djelovanju stavljao je na obrazovanje Bošnjaka. Brilijantnog uma, dalekosežnih vizija, hrabar i neustrašiv, brinući se o budućnosti Sandžaka, osjetio je i zaključio da je potrebno da iskorači u političke vode i iznese argumente onima koji su svojatali i osporavali Sandžak i Bošnjake kao realnu činjenicu – kazao je muftija.

Istaknuo je da je Zukorlić svojom djelatnošću, bez sumnje, bitno unaprijedio prava Bošnjaka i afirmisao njihov status na polju visokog obrazovanja, izučavanja i očuvanja bosanskog jezika, prava ulaska u polje nauke, očuvanja tradicije duhovno-kulturne baštine, te afirmacije Bošnjaka kao ustavno-pravnog konstitutivnog faktora u državi.

– U jeku velike borbe, uzlazne putanje, već na vidiku ostvarenih pobjeda i trijumfa, kada čovjek očekuje plodove svoga rada i truda, Svevišnji Gospodar mu posla poziv kojem svako mora odazvati i uze plemenitu dušu bošnjačkom velikanu i gaziji muftiji Muameru Zukorliću.

Svjesni Božijeg određenja i svega što nam je muftija u emanet ostavio, nastavljamo već utabanom stazom, punom energijom i snagom, uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno, kako nam priliči, muslimanski i bošnjački – zaključio je muftija prof. dr. Mevlud-ef. Dudić.

Džanazu je 7. oktobra na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru predvodio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Rahmetli Zukorlić, ukopan je na mezarju u selu Orlje kod Tutina, a nakon ekshumacije ukopan je u Novom Pazaru u haremu Altun alem džamije.

U okviru obilježavanja godišnjice preseljenja muftije Zukorlića u protekla dva dana održan je Memorijalni turnir “Muftija Muamer-ef. Zukorlić”, dok će večeras, s početkom u 19.00 sati, u Novom Pazaru biti održan i skup sjećanja, u organizaciji porodice okupljene kroz Mufty fondaciju.

(MINA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img