HO BFD: Uspješno sprovedena akcija stipendiranja medresantica medrese Gazi Isa-beg

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

HO Bošnjaci Frankfurta i dijaspore uspješno je realizirala još jednu u nizu svojih akcija. Tradicionalno već svake godine stipendiraju se oni slabijeg materijalnog stanja. Ove godine prikupljene su 36 stipendije. Sve stipendije se ostvaruju preko Fonda za stipendiranje – Nezret Kurtanović, koji je osnovan isključivo za stipendiste po uzoru na čovjeka koji je bio veliki dobrotvor. Od preko 60 vakifa, ističe prvi čovjek HO BFD Besim Fehratović, prikupljeno je preko 23.000 eura.

“Završili smo, elhamdulillah, još jednu našu tradicionalnu akciju, a to je stipendiranje medresantica Gazi Isa-beg medrese iz Novog Pazara i njenih isturenih odjeljenja. Ove godine smo prikupili 36 stipendija, 34 je za djevojke, a 2 za dva mladića. Svi su oni odabrani i provjereni od strane Humanitarnog sektora Medrese i profesorice Melihe Preljević i svi imaju potrebu za stipendiranjem. Kao što smo još prošle godine javnost obavijestili, sve stipendije preko naše Humanitarne organizacije se ostvaruju preko Fonda za stipendiranje – Nezret Kurtanović. Za one koji ne znaju, rah. Nezret Kurtanović je bio jedan od osnivača naše organizacije, jedan veliki insan i veliki vakif. Na naš poziv se odazvalo 65 hairli insana i prikupljeno je 23.200 €. Naši stipendijanti su rodom od Gusinja do Priboja, maltene iz svih sandžačkih gradova i Sjevernog i Južnog Sandžaka. I naši vakifi su iz svih sandžačkih gradova, ali i mnogo šire – iz Crne Gore i Bosne ponosne. Naravno, pored toga što žive u Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Švicarskoj i Luksemburgu, pa čak i u Novom Pazaru, oni u srcu nose svoju Medresu i uvijek su spremni da podrže ovakav hair. Akcija je trajala nekih dvadesetak dana, i nakon ekstra starta, od onih koji su i prethodnih godina učestvovali i jedva čekali da nastave da stipendiraju „svoje“ medresantice, i desetak dana traženja starih-novih donatora, ipak smo uspijeli da je privedemo kraju. Naravno, svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i ovaj uspjeh nas zato još više raduje. Medresa je vakuf svih nas i mi ćemo se truditi da i u narednim godinama nastavimo u pomaganju njenim učenicima. Naravno uzeli smo aktivno učešća i u izgradnji nove medrese u Novom Pazaru. Ove godine je prikupljen rekordan broj stipendija, 36 i naravno ako bude još uplata mi ćemo ih proslijediti, stoji u poruci HO BFD.

HO Bošnjaci Frankfurta i dijaspore zahvalila se svim dobrotvorima koji svakoj akciji daju snagu, a stipendistima poželjela uspjeha u školovanju uz nadu da će sutra biti ponos zajednice.

SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img