Učenička izložba o ornamentima u Muzeju “Ras”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Izložba “Ornament u tradicionalnoj umjetnosti Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru i okolini” otvorena je u novopazarskom Muzeju “Ras”. Predstavljeno je 19 radova učenika Osnovne škole “Stefan Nemanja” i Srednje škole za dizajn tekstila i kože.

Istoričarka umjetnosti Svetlana Čeković, kazala da je cilj da se ornament, kao dio nematerijalne kulturne baštine, otrgne od zaborava.

„Zaista moram da pohvalim sve učenike koji su uzeli učešće u osmišljavanju ovih likovnih rješenja, jer ornament je dio nematerijalne kulturne baštine i osnovni cilj jeste bio otrgnuti jedan segment nematerijalne kulturne baštine od zaborava. Oni su bili inspirisani predmetima koji su imali prilike da vide u samom muzeju, ali i da ih prilagode likovnim rješenjima, osmisle i iz svog ugla predstave ornamente“, rekla je Čerković.

Profesori koji su radili sa učenicima, naglasili, da su djeca pokazala izuzetno znanje i poznavanje tematike.

„Ja sam prezadovoljan, prije svega, što je ministarstvo prepoznalo kvalitet projekta i u potpunosti podržalo projekat. Zadovoljan sam muzejom, kao nekog ko je nosilac tog projekta, ali i učenicima, te je ova izložba vrhunac svega onoga što su oni odradili“, istakao je akademski slikar Rešad Prtinac.

„Učenici su ispoštovali rok, i ako je bio kratak vremenski period za likovno stvaralaštvo. Djeca su pronašla dobru inspiraciju u ovoj tematici. Najviše ima učenika iz prve godine“, kazala je profesorica umjetnosti Senada Gorčević.

Izložbi je prijethodila radionica i tribina, na kojima su se osmišljavala likovna rješenja na temu ornamenata. Izložba će biti otvorena narednih nedjelju dana.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img