Promovirana knjiga “Književnoteorijeske i metodičke osnove proučavanja romana u školi”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Departman za umjetnost i filološke nauke Univerziteta u Novom Pazaru u saradnji sa Univerzitetskom galerijom, organizirao je promociju knjige “Književnoteorijeske i metodičke osnove proučavanja romana u školi”, autora prof. dr. Ahmeda Bihorca.

Na promociji je pored autora knjige, govorio i prof. dr. Kemal Džemić, a promocijom je moderirala msc. Rejhana Selmanović.

Prof. dr. Džemić ističe da je ova knjiga dragocjen naučni prilog teorijskoj i metodičkoj misli.

“U 20. stoljeću imamo razvitak nauke o književnosti, teorije književnosti i metodologije kao jednog teorijskog instrumentarija iz kojeg mi crpimo znanja za primjenu, kada je u pitanju metodika, ono što je polje interesovanja autora ove značajne studije i udžbenika koji je okrenut studentu literature, književnosti, dakle studentima filologije, nastavnicima, a ja bih rekao i nešto šire od toga, apel savremenim stvaraocima, piscima, pjesnicima, da je prosto neophodno da spoznaju te osnove nauke o književnosti, kako bi taj savremeni njihov književno-umjetnički izričaj bio što efektniji i odgovorio na što bolji način savremenome čitaocu, a njegova vizura, njegov ugao posmatranja ili horizont očekivanog od književnosti se bitno razlikuje u savremenosti našoj, nego što je to bio slučaj prije samo 50 godina.”

Autor ove knjige prof. dr. Ahmed Bihorac ističe da je inspiraciju za pisanje ove knjige dobio kada je radio magistarski rad i kada se bavio nastavnim tumačenjem romana “Derviš i smrt”.

“Metodika je vrlo važna naučna disciplina bez koje nastavnički poziv ne može da se zamisli. Svako ko želi da se bavi radom u nastavi, ja eto da se pohvalim, imam više radnog staža u obrazovanju nego što vi imate godina, preko 37 godina imam radnog staža i zaokružio sam jedan process od nastavnika u osnovnoj školi, preko gimnazijskog nastavnika, univerzitetskog nastavnika, pa bio i direktor škole, bibliotekar u školskoj biblioteci i računao sam da mogu da učinim jedan korak napred jer sam bio svjestan krize čitanja. Vi znate da je dosta dugo prisutna kriza čitanja, da, nažalost, mladi ljudi sve manje čitaju. Ono što je zadatak svih nas koji radimo u obrazovanju je da razvijemo ljubav prema čitanju kod svojih đaka. To ćemo uspjeti jedino ako mi budemo zaljubljenici u čitanje, ako mi volimo da čitamo knjige, pa sa oduševljenjem razgovaramo sa svojim učenicima, sa svojim studentima o pročitanim djelima, da pokušamo da na taj način prenesemo svojim studentima ljubav prema čitanju.”

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img