Muftija Dudić na Happy-u: Bez pravde nema dugoročnog mira u svijetu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Gost Jutarnjeg programa Happy televizije bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Bilo je riječi na niz tema, sa posebnim akcentom na jubilej od 30 godina postojanja i uspješnog djelovanja Islamske zajednice u Srbiji, ali i o trenutnoj situaciji u Palestini.

Uspjeh činjenice da je izabran da bude među 500 najuspješnijih muslimana svijeta, muftija dr. Dudić pripisuje svim ljudima njegove zajednice koji su, kako kaže, pune tri decenije radili da Islamska zajednica bude prepoznatljiva u svijetu.a

„To je zasluga zajednice koju predvodim. U ponedjeljak je 30 godina od postojanja naše zajednice, pa ćemo i taj jubilej obilježiti na dostojanstven način. Mom narodu, mojoj zajednici pripada ova titula, ali znajte da smo mnogo radili i dali da bismo bili prepoznatljivi u svijetu“, kazao je muftija dr. Dudić.

Govoriti o pravdi i miru danas je jako teško kada cijeli svijet gleda šta se radi nad nedužnim narodom u Gazi, istakao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Posebno se osvrnuo na analize nekih analitičara sa naših prostora okarakterizirajući ih kao zabrinjavajuće.

„Vrlo je teško danas govoriti o svemu onome što se dešava, imajući u vidu da se vrši istrijebljenje jednog naroda i genocid nad nedužnim narodom u Gazi. Dakle, zabrinjavajuće je ponašanje određenih moćnika u svijetu prema onome što se dešava ovih dana u Gazi. Analize pojedinih analitičara i na našim prostora su zabrinjavajuće koji na jedan perfidan način govore o svemu ovome, a imamo da je svake minute ubijena po jedna osoba u Gazi. Izgovor da je ovo „obračun sa teroristima“ je nekorektan i perfidan. Ne bude li se zaustavilo ubijanje nedužnog stanovništa u Gazi bojim se da će ovo uzeti maha i da ćemo imati velike probleme u cijelom svijetu. I nisu na protestima samo muslimani, već svi oni koje boli ubijanje nedužnih ljudi, nedužne djece. Oni koji su odgovorni – danas ćute ili pomažu one koji ubijaju nedužni narod Palestine“, ističe muftija dr. Dudić.

Misija vjernika je, podsjeća Muftija, da vole, a ne da mrze. Da grade, a ne da ruše. Da se bave sobom, ali da uvijek javno kažu na čijoj su strani.

„Onaj koji nas je stvorio učinio nas je po definiciji da volimo, a ne da mrzimo. Da gradimo, a ne da rušimo. Naša misija jeste da podižemo generacije od kojih će svi drugi imati koristi, vjernike koji će biti prepoznatljivi svugdje, na poslu, u gradu u državi u kojoj živimo. Za nas je od izuzetnog značaja da se bavimo samim sobom, da posvetimo pažnju našoj porodici, našem gradu i državi u kojoj živimo, ali je jako važno da kažemo na čijoj smo strani. Da li smo na strani zulumćara ili onih koji se nedužno ubijaju. Svi ćemo otići sa ovog svijeta, ali ćemo, također, svi mi polagati račun da li smo bili po strani i nijemo gledali sve što se dešava“, dodaje muftija dr. Dudić.

Pod hitno se mora zaustaviti krvavi pir u Gazi, a onda, dodaje muftija dr. Dudić, sjesti za pregovarački sto. Bez pravde, završava, nema dugoročnog mira u svijetu.

„Veliki se poigravaju sa malima i, nažalost, moćnici ne mare za onima koji su mali. Zato je važno postaviti mir na temeljima pravde. Gdje nema pravde, znajte, nema trajnog mira. Nema sreće i nema perspektive. Obično oni mali stradaju, a oni se veliki uglavnom izvuku. Ali će, zasigurno je, da će tlačitelji na koncu biti gubitnici“, podvlači muftija dr. Dudić.

Na kraju, još jednom, najavio manifestaciju povodom obilježavanja Jubileja od 30 godina postojanja i uspješnog djelovanja Mešihata IZ-e u Srbiji.


SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img