“Monografija Sjenice” promovirana na Beogradskom sajmu knjiga

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na 66.Beogradskom sajmu knjiga, predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić održao je promociju knjige “Monografija Sjenice”

Ovo djelo nastalo je povodom 770 godina bogate historije opštine Sjenica od prvog pisanog dokumenta iz 1252. godine. Autorski tim na čelu sa prof. dr. Hivzom Gološem, u sastavu sa prof. dr. Ahmedom Bihorcem, prof. dr. Kemalom Džemićem i prof. Mersijom Brbutović, priredio je ovu faktografiju.

“Prezentovana su različita razdoblja, različite tematske oblasti i geografski položaji, arheologija, Sjenica u Balkanskim ratovima, prvi svjetski rat, poslije drugog svjetskog rata i mnogo toga. Snagom argumenata, faktografije, historijskih karata, geografskih karata, slika, fotografija, razglednica, prikazana je duga i bogata historija Sjenice. Svaki prilog u ovoj knjizi može da bude poziv za naučna istraživanja iz određene oblasti i vjerujem da će ovo biti povod otvaranja jedne šire diskusije, književne, naučne, istraživačke, da svi skupa damo odgovor na to šta je Sjenica, a ovu knjigu treba shvatiti i kao poziv istraživačima, prije svega mladim istraživačima da nastave na naučnim osnovama odgonetnuti i dati pravi odgovor šta je to zapravo Sjenica i šta smo mi to Sjeničaci.”

Posebnu pažnju privukao je grafički dizajn monografije.

“Imate kamenu sekiru iz paleolita, pronađenu u neposrednoj blizini Sjenice, što će reći da se na tom prostoru živjelo najmanje od tog perioda. Imate mezarje ili nadgrobni spomenik bogato ukrašen iz osmanskog perioda. Imate pečat od kneza Stojimira koji je pronađen u neposrednoj blizini Sjenice iz prednemanjičkog perioda. Povelju Uroša I iz 1252. godinu. Imate prirodu Sjenice, njene rezervate prirode meandre Uvca. O našoj gastronomiji, o sjeničkom siru, sjeničkoj ovci, sjeničkom jagnjetu kao što se da vidjeti. O sjeničkim zimama i vjerujem da je to divan povod za druženje i hvala na prilici da govorimo o Sjenici na ovaj način. Za nas je ovo veliki kulturni događaj ali i svakako prilika da Sjenicu i u turističkom smislu predstavimo jer ona u poslednje vrijeme postaje izuzetno značajna turistička destinacija.”

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić pozvao je sve ljubitelje historije, tradicije, kulture i prirode, da obiđu Sjenicu i da se lično upoznaju sa ljepotama koje ova opština nudi.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img