Prijepoljka vratila djeci osmjeh na lice

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prijepoljka Ajša Bakić, pokazala je da ima veliko i humano srce. Ona je skratila svoju dugu i godinama njegovanu kosu i podarila “Udruženju dijete” koje će od nje napraviti periku za dječicu obolelu od opake bolesti. Osobe koje se liječe od raka tokom hemioterapije ostaju bez kose. Gubitak kose, iako je bezopasan i ona kasnije ponovo izraste, većini osoba, pogotovo ženskog pola, a naročito djeci veoma teško pada. Sa opadanjem kose oni gube samopouzdanje i svoj stari identitet. Gledaju kako ih bolest mijenja, a to je mnogima nepodnošljivo.

Takvu sliku ova Prijepoljka riješila je da promjeni, jer je u porodici imala nekog kome je iz dana u dan kosa bila sve kraća, a ona nemoćna da pomogne.

“Kada sam imala 13 godina, nažalost, saznali smo da moja majka boluje od karcinoma i onda je došlo do tog trenutka kada je ona morala da  ode do frizera da se ošiša i stavi periku koju je morala da nosi duži vremenski period”, kazala je Bakićeva. 

O ovoj temi trebamo pričati svakog dana.

“Ne samo 15. februara kada se obilježava Dan djece oboljele od karcinoma, a onda se prestame govoriti o toj temi kao da se ništa nije desilo. Akcenat treba da nam bude na tim temama koliko god da su bolne”, reklaje ova hrbra djevojka.

Primer joj je, ističpe, dala njena drugarica, koja je skratila kosu i dala je za izradu perike za djecu obolelu od raka.

“Onog trenutka kada sam pogledala njen prilog i priču odmah sam se odlučila i zakazala šišanje”, naglasila je Prijepoljka.

U Srbiji svakog dana oboli jedno dijete od karcinoma. Kako bi se donekle te brojke zaustavile, ovoj Prijepoljki nije teško palo da se odvoji od svoje kose.

“Ono što je pozitivno u cijeloj toj priči jeste činjenica u kojem se govori da je stopa izlečenja kod te djece veoma velika i negdje, možda ja nekome budem primjer da donira kosu. Ta kosa za nas ništa ne znači. Ona će opet da poraste . Meni je žao što ovo radim prvi put, i nadam se da ću to učiniti svaki sledeći put, ukoliko okolnosti dozvole, jer tako činimo nekoga ljepšim, vraćamo im samopouzdanje, osmjeh i tu iskru u očima, jer na kraju smatram da nema ništa ljepše nego kada jedno dijete učinimo srećnim”, riječi se Bakićeve.

Ova hrabra djevojka imala je poruku za sve nas.

“Negdje treba, mi kao društvena zajendica da budemo osvešćeni sa problemima sa kojima se ta djeca suočavaju i trebamo im biti svakodnevna podrška, a sa druge strane i njihovim roditeljima i njihovim najbližim”, zaključak je ove humane Prijepoljke.

Kosa će porasti, ali osmjeh na dečijem licu će ostati, a to je ono što će nas učiniti srećnim i još odlučnijim i hrabrijim, poručila je Ajša Bakić.

SANA-Aiša  Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img