Počeli radovi na regulaciji vodotokova u Sjenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Opština Sjenica već duži niz godina radi na otklanjanju problema sa kojima su susreću njeni mještani. Tim povodom održana je i sjednica štaba za vanredne situacije. Na rijeci Grabovici i dva potoka danas su počeli radovi na sanaciji.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić rekao je da ovo što se dešava, da planina plavi nije prirodno, jer se nalaze na 1000 metara nadmorske visine. On je dodao da su nakon 50 godina otvoreni radovi na tri ključne tačke.

„Uređenje korita rijeke Grabovice kao vodotoka prvog reda i dva jaka buična potoka, Mederački i Međurečki potok. Jedan dio radimo iz sredstava Republike Srbije preko Ministarstva za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo u visini od 58 miliona dinara, gdje ćemo uzvodno uz rijeku Grabovicu uraditi zemljane radove na dužini od 900 metara. Riješićemo pitanje i Međurečkog potoka u dužini od 450 metara sa svim objektima, odnosno propustima na toj trasi, a ukupno ih je četiri i na drugoj strani o trošku opštine, gdje smo za te potrebe nabavili novu mašinu  „bager guseničar“. Krećemo radove od sportske hale pa uzvodno, gdje na 200 metara potok Račva i ići ćemo i jedim i drugim tokom da u granicama vodoprivrednog zemljišta i učinimo sve da smanjimo rizik od poplava“, istakao je Mujagić.

Predsjednik opštine Sjenica naglasio da neće odustati dok sve vodotokove ne dovedu do bezbijednog stanja.

„Kada ćemo moći da nesmetano funkcioišemo, a onda ćemo se prebaciti i na druge dijelove grada. I na potok Gliban, Petrušku i nizvodno niz rijeku Grabovicu, tako da vjerujem  da u tom smislu, a također i u smislu i ovih nekih novih okolnosti, klimatskih uslova gdje smo svi svjedoci da su ogromne količine padavina u vrlo kratkom vremenskom intervalu, neka nova realnost“, zaključio je Mujagić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img