Obilježena 31. godišnjica stradanja Bošnjaka u Sjeverinu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Medžlis Islamske zajednice Priboj organizirali su komememorativni skup “NE ZABORAVIMO SJEVERIN” u povodu navršavanja 31. godišnjice od otmice u Mioču u kojoj je odvedeno i ubijeno 17 nevinih građana bošnjačke nacionalnosti iz Priboja i okolnih sela.

Pored prijatelja, članova porodice, skupu su prisustvovali i predstavnici Mešihata Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, ministar u Vladi Srbije Edin Đerlek, narodni poslanici iz Sandžaka, te predstavnici lokalne uprave u Priboju.

Skup je počeo učenjem sure Ya-sin. Nakon toga prisutnima se, ispred porodica ubijenih, obratila Suanita Bajramović, kćerka odvedenog rahmetli Mustafe Bajramovića.

Ona je kazala da je imala težak zadatak, da se obrati ispred porodica šehida Sjeverina.

“Ja se sjećam tog kobnog 22. oktobra 92. godine kao da je jučer bilo. Bol ne prolazi nego se čovjek uči da živi sa tim. Šta ja da kažem sebi kad stanem ispred ogledala, šta da kažem ovim ljudima ispred mene. Hoću da kažem cijelom svijetu, kako je moguće da poslije 31 godine od zločina prema najmilijima i dalje pravde nema. Gdje su kosti naših najmiliji i šta da kažem svom djetetu koji me pita gdje je mezar moga djede. U svijet sam otišla bez očevog zagrljaja i onog, “Čuvaj se kćeri. Čuvaj svoj obraz i poštenje”. Moj babo je volio ovu zemlju i zvao je svojom” riječi su Bajramovićeve.

Također, prisutnima se obratio i predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović, kazavši da nakon Suanitinih riječ teško je kazati bilo šta.

“Ovaj tragični događaj ne smije niko zaboraviti i sve je ovo jedna opomena svima nama. Kada govorimo o budućnosti, to jedino možemo samo zajedno. Srbi i Bošnjaci ne smiju dozvoliti da ičiji interesi upravljaju našim sudbinama. Ne smijemo nikada zaboraviti da na neka pitanja moramo dati odgovore. Ono što ja mogu ispred lokalne samouprave da poručim porodicama jeste da ćemo u narednom periodu zajedno pokušati da nađemo, naravno u okviru ovlašćenja koja ima lokalna samouprava, kako da pomognemo porodicama”, poručio je Rvović.

Svoje selame uputio je i glavni imam Medžlisam Islamske zajednice Priboj Harun ef. Eminagić, poručivši da nam je situacija sve teža, jer gledamo stradanja nedužnih Palestinaca, a pritom ne možemo ništa da učinimo, kao što nismo mogli prije 31. godine nismo mogli ništa da učimo kada su odvedeno naši očevi, sinovi, braća, a među njima i jedna samohrana majka.

“To me bacilo u razmišljanje, jer sam se pitao, da je tada bio internet u onoj formi kao što je to sada, da li se moglo šta promjeniti. Ne vjerujem da bi se išta promijenilo, nego bi bilo kao i danas. Svijet bi nijem posmatrao, samo što bi još imao live da sve to prati i ćuti, kao što se i tada poprilično ćutalo. I šta imamo poslije 31. godine? Imamo uklanjanje dženaze šehidima pošle godine i jedan oivičen mezar. 31. godina nije malo, a to je 11 315 dana”, naglasio je ef. Eminagić.

Na kraju se obratio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. On je tokom svih prethodnih godina bio podrška porodicama nastradalih Sjeverinaca, ali i svim muslimanima koji žive u Priboju.

“Na ovom parčetu Božije zemlje, vakufu. Vakuf je trajno dobro, Božije vlasništvo do sudnjega danja, na kojem se iz godine u godinu okupljamo da kroz nešto što je najvrijednije u Kur'anu. Kroz srce Kur'ana da podsjetimo nas kakvi bi trebali biti i kakav bi naš život trebao biti. Srce Kur'ana sura YA-SIN. Naše današnje obraćanje i učenje je peškeš našim najmilijima koji su prije 31. godinu otišli sa ovoga svijeta” istakao je ef. Dudić.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji osvrnuo se i na dešavanja u Palestini.

“Ovih dana gledamo šta se dešava u Gazi i Palestini. Porušene je nekoliko desetina džamija. Džamija iz 7. vijeka, crkva iz 4. vijeka i bolnica. Ne biraju se sredstva da bi se došlo do cilja. Još bas pokušaju ućutkati da nesmijemo da pričamo, jer ako govorite o ubijenima vi ste problem” zaključio je on.

Nakon završenog obraćanja, prisutni su se uputili ka rijeci Lim, gdje su sa mosta bacili 17 ruža u sjećanje otetih Bošnjaka.

SANA – A. Alić

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img