Održana promocija knjiga Bošnjačkog udruženja književnika Sandžaka (BUKS)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Multimedijalnom centru u Novom Pazaru održana je promocija knjiga Bošnjačkog udruženja književnika Sandžaka (BUKS). Predsjednik udruženja prof. Zehnija Bulić govorio je o radu, osnivanju udruženja, ali i o historijatu književnosti u Sandžaku.

Profesor Bulić, istakao da svaki rad i trud donosi dobre plodove.

„Sve je počelo sa objavljivanjem knjige ‘Čekajući Turke’ i nakon toga smo osmislili ediciju i zatim se odlučili da sve knjige pripadaju jednoj porodici, te da vizuelno budu bliske i tako je nastala i nastaje edicije BUKS. Svaki organizovani rad uvijek donosi i donosio je na ovim prostorima dobre plodove, rekao je on.

Prisutnima se obratio i Hodo Katal. On je u izdanju BUKS-a napisao knjigu poezije „Ponijelo te vrijeme“, kao i epove Avda Međedovića.

„Gledajući šta je epika Avda Međedovića, mogu reći da je to jedna epopeja jednoga naroda u najtežim historijskim vremenima njegovog opstanka, a epopeje su uglavnom nastojale u starom vijeku na Istoku. Od 100 hiljada stihova, u njegove objavljene epike možemo da nađemo galeriju likova i muških i ženskih“, zaključio je Katal.

Prepuna sala pokazatelj je da se književnost i sve ono što ona sa sobom nosi i dalje neguje i čuva.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img