SPP i DSHV potpisali Sporazum o saradnji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov potpisali su danas u Beogradu zajedničku izjavu o saradnji ove dvije stranke.

Zukorlić kazao da je cilj sporazuma jačanje položaja nacionalnih zajednica. Pozvao i ostale nacionalne stranke manje brojnih naroda da se pridruže ovom savezu.

– Kao dvije stranke koje predstavljaju najznačajnije faktore nacionalnih zajednica u Republici Srbiji odlučili smo da saradnju koju smo imali u prošlosti proširimo i još značajnije radimo na programski ciljevima. Cilj i želja nam je da glas manje brojnih nacionalni zajednica u Republici Srbiji jačamo na političkom polju i da sa tim glasom prava svih onih kojima nas glasaju, kako iz bošnjačkog, tako iz hrvatskog naroda i svih drugih manje brojnih nacionalnih zajednica omogućimo da lakše, brže ostvarujemo naša prava. Mi smo nakan za naredni period, da proširimo našu saradnju i na druge stranke koje predstavljaju nacionalne zajednice u Republici Srbiji i tim povodom ja pozivam sve druge nacionalne stranke, manje brojnih naroda u Republici Srbiji, da nam se pridruže i da formiramo jedan zajednički savez stranaka koje će se baviti pitanjima nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Zukorlić dodao da je sa Žigmanovim razgovarao i na temu budućih parlamentarnih izbora.

– Ovom prilikom obznanjujemo svim zainteresovanim strankama, grupama građana i drugim političkim faktorima i pojedincima koji žele uzeti učešće u predstojećim izborima da smo zainteresirani za proširenje naše saradnje i da ono što su programi naše dvije stranke, jače, snažnije, organizovanije predstavimo na predstojećim parlamentarnim izborima, da bi sve ono zašto se mi zalažemo imalo jači glas, veću podršku naroda i taj potencijal u Republici Srbiji od nekih 20-ak posto svih onih koji se razlikuju po kulturi, etnički, po drugim pogledima odnosu na ono što je trenutno u zadnjih 30-ak godina dominantno u Republici Srbiji da imaju mjesto oko koje mogu zajedno da se udruže, da zajedničkim snagama u narednom periodu dignemo jedan novi glas koji do ovog trenutka i nije bio toliko glasan u ovoj našoj državi.

Žigmanov istakao da će zajedničkom djelovanje sa SPP-om imati snažniji efekat u cilju ostvarivanja ravnopravnosti.

– Ovo pretpostavlja čitav niz programski jasno definiraih područja, nastojanje da naše integracije u Republici Srbiji, društvo, javni sektor bude uz očuvanja vlastitog identiteta, da ona bude u cijelosti, da prostori u kojima u većem obimu žive pripadnici naših naroda imaju jednaku razvijenost svih infrastrukturnih aspekata, jednake kvalitete usluga i jednake perspektive kada je u pitanju budućnost. Također, do pretpostavlja cijeli niz aktivnosti na poboljšanju kvaliteta i obima ostvarivanja manjinskih prava. Kada je u pitanju kultura sjećanja isto vrlo jasno naznačeno da u svim procesima želimo da i nevine žrtve koje su imali pripadnici hrvatskog i bošnjačkog naroda imaju svoja vrlo jasno mjesta memoriranja, vrlo jasne prakse komemoriranja i da to bude dio politika i širih širih zajednica. Na koncu, ali ne manje važno mislimo da je danas ovdje iz Beograda predočiti našu spremnost, raspoloživost da nastavimo naše zalaganje za političku participaciju nacionalnih manjina u svim strukturama vlasti Republike Srbije jer naše iskustvo koje imamo u obnašanju dužnosti u vladi Republike Srbije, iskustvo koji kolege imaju u Parlamentu Narodne skupštine Republike Srbije i više nego jasno kazuju da to može biti dobro za sve građane Srbije, da to može biti snažni mehanizam, institut za boju artikulaciju interesa pripadnika zajednica i da naša vidljivost u procesima donošenja odluka donosi veći broj beneficija za pripadnike naše zajednice.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img