Da li smo (ne)bezbjedni u svom gradu?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Najveći broj ispitanica osjeća se tokom dana veoma bezbijedno (34,05%) ili (28,69%) u mjestu u kojem žive. Kada je riječ o osjećaju bezbijednosti tokom noći, stanje je međutim, znatno nepovoljnije. Nebezbijedno se osjeća skoro 14% ispitanica a veoma nebezbijedno 5,36%. Pozitivan  osjećaj bezbijednosti iskazalo je 42,73% žena i djevojčica.

Prema podacima daleko više osjećaju bezbijedno tokom dana, nego tokom noći. Skoro tri puta je veći broj žena sa negativnim osjećajem bezbijednosti tokom noći u odnosu na one koje takav osjećaj imaju tokom dana. U procentima, žene koje imaju pozitivan osjećaj bezbijednosti tokom noći za 20% je manji u odnosu na žene koje takav osjećaj imaju tokom dana.

Kada su u pitanju uzroci straha žena i djevojčica u javnom prostoru, za najveći broj ispitanica to je strah da će biti seksualno napadnute (silovanje ili pokušaj silovanja) (25,6%), slijede agresivno/nasilničko ponašanje usled zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci (18,33%), dok je na trećem mjestu fizičko nasilje na ulici (12,62%). Relativno je veliki i broj ispitanica čiji je uzrok straha uznemiravanje i vihređanje (7,38%) i upotreba oružja (6,90%).

Prema njegovim riječi, najveći strah kod žena predstavljaju i javne površine, kao što su pešačka zona u centru grada, rekrecioni centar, gradski part. Kej pored rijeke Raške i prostor kod sportskih terena na Deževskom putu.

Osim uzroka i nivoa straha za ličnu bezbijednost u javnom prostoru, anketirane žene i devojčice odgovarale su na pitanje o tome koga smatraju zaslužnim za svoju bezbijednost. U osiguranju lične bezbijednosti, žene se prevashodno oslanjaju na sopstvene strategije, koje podrazumijevaju ograničavanje sopstvene mobilnosti i dužine boravka u javnom prostoru. Preko 40% ispitanica smatra da su same zaslužne za sopstvenu bezbijednost jer su oprezne i vode računa o svom ponašanju. U uzorku je 26,31% ispitanica odgovorilo da je način njihovog života od uticaja na ličnu bezbednost, odnosno da manje izlaze, ili više vremena provode kod kuće, dok 19,76% žena ocjenjuje da ličnu bezbijednost ostvaruju time što ne izlaze same, već sa nekim čalnom porodice.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img