Svečano otvorena najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svečano je otvorena večeras u Colegium Artisticumu u Sarajevu.

Otvorenju su prisustvovali zamjenik predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Rešad ef. Plojović, prodekan Fakulteta za islamske studije Harun ef. Eminagić, direktor Media centra IZ-e u Srbiji Salahudin Fetić, te glavni i odgovorni urednik Glas islama Dženan Kamešničanin, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Bosni i Hercegovini i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

U obraćanju prisutnim reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je naglasio da ova izložba za bosanskohercegovačku, regionalnu i evropsku kulturnu i najširu javnost predstavlja istinski kulturni događaj.

– Izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima – naveo je reisul-ulema.

Naglasio je i da fundus izložbe predstavlja značajan poticaj i doprinos radu budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji osniva Islamska zajednica.

lzložba predstavlja dvogodišnji rad više od stotinu osoba koje su po različitim osnovama bile angažirane u ovom projektu, a riječ je o najistaknutijim ekspertima iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti, koji su nesebično radili na istraživanju, sistematiziranju i evidenciji svega što je vrijedno iz naše povijesti, kulture i vjere, na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Nakon što je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović izložbu proglasio otvorenom, gosti su imali priliku obići izložbu s kustosima.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

(MINA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img