Šta je zdrava ishrana i kako je prepoznati?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Zdrava ishrana jedna je od bitnih stvari kod čovjeka. Prije svega, moramo znati šta unosimo u organizam. Prema stručnjaka, hrana se sastoji iz makro i mikro nutrienata.

„Proteini igraju ključnu ulogu u organizmu, ne samo kao gradivni element mišića, već kao element tetiva, hrskavice. Proteini mogu biti životnjskog i biljnog porijekla“, rekao je Enes Hukić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja.

S druge strane tu su i ugljeni hidrati koje dijelimo na proste i složene.

„Posti ugljeni hidrati su šećeri i oni se lako vežu za sluzokožu i brzo su razgradivi, te samim tim podžu visok nivo šećera. Složeni ugljeni hidrati daju dugoročnu energiju, te ih možemo naći u žitaricama, piričnu ili krompiru“, dodao je on.

Hidratacija čovjekovog organizma jako je bitna, te je neophodan unos tečnosti.

„Čovjekov organizam sadrži 75 odsto vode. Za osobu koja nije aktivna treba da unosu najmanje dva litra vode, dook one koje su fizički aktivne potrebno je da unose preko tri litra tečnosti“, zaključio je profesor sporta i fizičkog vaspitanja.

Pored treninga, kako su naglasili stručnjaci, važno je da osoba vodi zdrav način života, te tako u ishrani unosi dosta voća i povrća, a manje veštačkih zaslađivača.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img