Ljajić: U prvih devet mjeseci ove godine izvršeno 1.091 krivično djelo, više od 65 odsto rasvetljeno

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Načelnik Policijske uprave Novi Pazar Nermin Ljajić, kazao da je na području ovog grada, Sjenice i Tutina ostvareno povoljno stanje bezbijednosti, te će im prioritet u budućem radu biti “ borba protiv svih vidova kriminala”.

U prvih devet mjeseci ove godine na teritoriji koju pokrivaju  izvršeno je 1.091 krivično djelo, od kojih je više od 65 odsto rasvijetljeno., rečeno je na konferenciji za medije.

“Nije bilo teških ubistava i ubistava, rasvetljeno je sedam teških ubistava, dok se za izvršiocima jednog teškog ubistva u pokušaju traga. Rasveteljene su dve teške telesne povrede i četiri iz prošle godine, kao i jedno razbojništvo”, naglasio je Ljajić.

On je dodao da je do kraja septembra sprovedeno 146 akcija u kojima je zaplenjeno 38 kilograma narkotika i 1.200 tableta sa liste psihoaktivnih supstanci, zbog čega je procesuirana 141 osoba.

„Najviše marihuane, zatim heroina i kokaina. Na poslovima suzbijanja krijumčarenja i nedozvoljenom trgovinom akciznom robom ukupno smo oduzeli  46.000 paklica cigareta u vrijednosti 15 miliona dinara“, rekao je načelnik policijke uprave Novi Pazar.

Ljajić je istakao da je broj imovinskih delikata u padu, dok je broj otkrivenih djela privrednog, visokotehnološkog i ekološkog kriminala u stalnom porastu.

“Evidentirano je  184 dj ela privrednog kriminala, što je za 16 odsto više u odnosu na prošlu godinu,  71 visokotehnološkog i 15 krivičnih prijava zbog zagađenja životne sredine, što je za oko 300 odsto više nego u istom periodu 2022. godine”, dodao je on.

RADI SE NA RASVETLJAVANJU 12 SLUČAJEVA

Zamjenik načelnika Policijske uprave Milan Simić kazao je da inspektori novopazarske policije rade na rasvetljavanju 12 slučajeva ubistava i teških ubistava iz prethodnih godina.

“Na njihovom rasvetljavanju se intenzivno radi. Naravno sa protekom vremena ti slučajevi neće pasti u zaborav. Preduzimaju se sve mjere i radnje i nadamo se da će u narednom periodu dati rezultate”, poručio je Simić.

OTKRIVENA 21.000 SAOBRAĆAJNIH PREKRŠAJA

Saobraćajna policija u prvih devet mjeseci sprovela je više od 50 akcija pojačane kontrole saobraćaja.

„Otkrili smo ukupno 21.000 saobraćajnih  prekršaja od kojih se više od trećine (7.677) odnosi na nedozvoljenu brzinu kretanja, 3.258 kazni za nepropisno parkiranje, koji su i najzastuplljeniji prekršaji u našem gradu. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno blizu  260 vozača, a 50 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, naglasio je Ljajić.

Na putevima Novog Pazara, Sjenice i Tutina zabilježeno je 297 saobraćajnih nezgoda, dvije osobe su izgubile život, 43 su teško povređene, a 230 lakše.

“Pripadnici Odjeljenja saobraćajne policije preuzimaju sve mjere i radnje kako bi održali bezbijednost na putevima koje pokrivamo. U prvih devet mjeseci zabilježeno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, manje je poginulih, teško i lakše povređenih. Sa ovakvom statistikom Novi Pazar  svrstavamo  među bezbednije gradove Srbije”, poručila je načelnica Odeljenja saobraćajne policije Irma Kolašinac.

U TOKU SELEKCIJA ZA PRIJEM 25 POLAZNIKA

Od početka godine u Policijskoj upravi Novog Pazara zaposleno je 10 novih policajaca.

„Trenutno na obuci nalazi se još 13 polaznika, dok je u toku i selekcija za prijem još 25 polaznika koji će pohađati kurs policajca“, zaključio je Ljajić.

NACIONALNA STRUKTURA ZAPOSLENIH

Zamjenik načelnika Policijske uprave Milan Simić, rekao je da su tokom poslednjeg konkursa za izbor kandidata koji će otići na policijsku obuku preduzete mjere kako bi se motivisali pripadnici nacionalnih manjina da se prijave.

“Obaveza je da se vodi računa o nacionalnoj strukturi zaposlenih, ali moramo imati u vidu da se u konkursima kao uslov ne može postavljati nacionalna pripadnost. Preduzeli smo mjere, u saradnji sa OEBS-om, lokalnom samoupravom i Bošnjačkim nacionalnim vijećem kako bismo promovisali ovu profesiju i kako bi se motivisali pripadnici nacionalnih manjina da se prijave”, istakao je on.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img