Organiziran dvodnevni seminar „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na Fakultetu za islamske studije organiziran je dvovnevni seminar za koordinatore i članove mreže mladih Mešihata Islamske zajednice na temu „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“.

Program je počeo učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog, koje je proučio kurra hfz. Sabahudin ef. Jerebičanin, nakon čega se u ime organizatora prisutnima obratio dr. Enes ef. Svraka.
On je tom prilikom istakao da sa mladima uvijek ima puno izazova.

„Rad sa mladima je jako zahtjevan, djeca nakon završetka mektebske pouke nam uglavnom odu i u tom kontekstu moramo imati ponudu za one koji kreću u srednju školu, a to je upravo organiziran rad kroz Mrežu mladih, moramo im ponuditi konkretne stvari. Stoga je važno da glavni imami a portom i imami razumiju da je ovo nužnost vremena u kojem živimo, da je ovo vrlo značajna aktivnost zajednice, da je ovo potreba zajednice. Na kraju krajeva kao što kroz mektebsku pouku, kao kroz Školu Kur'ana, kao kroz Reudu „regrutujemo“ sutrašnje džematlije, sutrašnje članove Islamske zajednice, sutrašnje nosioce značajnih aktivnosti u zajednici i u društvu, isto to trebamo činiti i putem Mreže mladih jer je to vrlo osjetljiv uzrast, uzrast u kojem treba posebno obratiti pažnju na tu omladinu.“

U ime domaćina prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Podsjetio je prisutne da je ovaj narod opstao zahvaljujući islamu i Islamskoj zajednici.

„Ovdje su naši na ovim prostorima bili uvijek svjesni da najbitniji ogrtač jeste ogrtač časnog din islama i da sve drugo može nestati, ali ako ostanemo bez islama, sve nam je drugo uzalud. Je li to baš najbolje ili nije, može se i o tome razgovarati jer neki smatraju da je najbitniji ogrtač nacionalni identitet ili neki drugi. Ovaj narod zbog vjetrometine na kojoj se nalazio, nije imao vremena da razmišlja o tome već je sačuvao ono što je najbitnije, a to je din i iman. U okolnostima u kojima se mi nalazimo, malo organiziraniji nego nekada ranije, nismo se ni mi samo sveli da imamo džamije i mektebe već smo tačno prije 30 godina među prvima se odlučili da ipak i vjera, i nacija, i institucija moraju biti čvrsto uvezani. Bez čvrstog uvezivanja, sve je upitnu, i jedno, i drugo i treće.“

Da bi se na pravilan način napajali i razumijevali, jedini put jesu čvrste i stabilne institucije, poručio je muftija Dudić.

 SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img