U sklopu HBF u Zagrebu održan Hrvatsko-Iranski privredni forum

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Drugi dan Halal Business Foruma bio je posvećen odnosima Hrvatske i Irana. Dugogodišnja saradnja koju ove države imaju kada je u pitanju halal tržište, krunisana je hrvatsko-iranskim forumom.

Direktor Centra za certificiranje halal kvaliteta naglasio je da je Iran respektabilno i veliko tržište sa kojim treba sarađivati.

„Mi smo bili sa jednom delegacijom u Iranu gdje je bio organiziran prvi Halal forum između Hrvatske i Irana, čak smo to proširili na jugoistočnu Evropu. Lično sam dva puta posjetio Iran i imao sam priliku vidjeti velike proizvođače, pružatelje usluga koji zaista imaju kvalitet i kvantitet proizvodnje. Iran je zaista jedno veliko, moćno tržište sa kojim definitivno trebamo ostvarivati kontakte i saradnju, a da ne govorim o kulturi i civilizaciji koja je tamo prisutna, kada govorimo o ovom turističkom smislu jer se u delegaciji nalaze i turistički predstavnici koji će sa našim turističkim predstavnicima u Republici Hrvatskoj održati određene sastanke, da vidimo kako bi se mogla pojačati ova turistička saradnja. Također, mi ćemo sa delegacijom održati sastanak u Hrvatskoj privrednoj komori, koja nam je bila partner u ovoj organizaciji, upravo da probamo potaknuti nove razgovore, nova razmišljanja, otvoriti novi putevi za ostvarivanje i jačanje privrede.“, istakao je doc. prof. dr. Aldin Dugonjić

Prisutnima se na otvaranju hrvatsko-iranskog foruma obratila i dr. Jelena Đugum, direktorica sektora za poljoprivredu Hrvatske privredne komore.

„Važno je napomenuti da Hrvatska i Iran bilježe simboličnu vanjskotrgovinsku robnu razmjenu. U 2022. godini Hrvatska je u Iran izvezla proizvode u vrijednosti od 5,4 miliona dolara, a uvoz iz Irana je istovremeno iznosio 6,6 miliona dolara. Potencijala za saradnju imamo i sigurna sam da će se kroz organizaciju ovog foruma, dodatno približiti hrvatska privreda iranskoj i irana hrvatskoj, te rezultirati boljim pokazateljima u predstojećem vremenu.“

Ambasarod Irana Said Khatibzadeh istakao je da i povijest i geografija povezuju Iran i Hrvatsku, kada je u pitanju privreda.

„Iran je vrata prema Kaspijskom moru, prema Persijskom zaljevu, prema Kavkazu. Hrvatska je također vrata prema Evropi. Vi ste jedna polovina, mi smo druga polovina, povijest i geografija nas povezuju kada je u pitanju privreda. Naša privreda je komplementarna, sve što je nama potrebno, vi imate, a sve što je vama potrebno, mi imamo. Mi imamo povoljnu energiju, imamo znanje, infrastrukturu, halal industrija o kojoj govorimo danas, najbolje što možete naći je u Iranu. Dolazim iz grada koji ima najbolje proizvode u svijetu, turizam također.“

U okviru hratsko-iranskog foruma održana je jedna panel diskusija na temu “Mogućnosti hratsko-iranske poslovne saradnje”. Panelisti su bili dr. Ahmad Sadeghian, dr. Amirhussein Waderi, Hassan Nazarzadeh Dabbagh, Saša Vojnović i Saša Gregurić. Panelom je moderirao Nermin Botonjić, generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img