Halal Business Forum okupio relevantne sagovornike iz 30-ak zemalja svijeta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prvog dana Halal Business Foruma u Zagrebu održane su tri panel diskusije. Teme o kojima su panelisti govorili bile su “Cirkularna ekonomija i halal potrošnja”, “Halal finansije i trgovina” kao i “Halal komunikacija i mediji”.

Ovogodišnji Halal Business Forum okupio je relevantne sagovornike o halal tržištu iz 30-ak zemalja svijeta. Prvog dana učešće na panelima uzeli su finansijski menadžer Univerziteta msc. Haris Zogić kao i direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić.

Zogić je govorio o tome kako univerziteti mogu doprinijeti razvoju halal industrije i industrije islamskih finansija.

„Ja sam predstavio na panelu šta je to naš univerzitet uradio, konkretno osnivajući Savjet za inovacije i razvoj koji je sastavljen od privrednika, pomažemo na taj način da se spoje privrednici i naši studenti koji su u potrebi kada završe sa studijama i tokom studija za poslovima. Onda svakako osnivanjem Centra za preduzetništvo i inovacije. Radit ćemo na biznis planovima, spajanju potencijalnih preduzetnika i investitora i svakako o drugim projektima koje univerzitet preduzima u cilju podrške halal industriji i industriji islamskih finansija. Univerzitet je vakuf, Islamska zajednica je vlasnik Univerziteta tako da je logično da Univerzitet u Novom Pazaru posvečuje pažnju tom segmetnu.“, kazao je msc. Haris Zogić

Govoreći o halal komunikaciji i medijima, direktor Media centra Islamske zajednice je istakao da se u nekim medijima u poslednje vrijeme dešava da se gubi kredibilnost kada su u pitanju informacije koje se plasiraju.

„Mi moramo promijeniti tu paradigmu i boriti se da informaciju koju plasiramo i koju šaljemo slušaocima, gledaocima i onima koji su konzumenti naših programa, da oni nemaju apsolutno nikakvu dilemu da li je to istina i da je to tačno, da ne moraju provjeravati da li se to stvarno desilo ili nije. Mediji moraju vratiti to poljuljano povjerenje koje se u jednom trenutku u prošlosti desilo kada su mediji sami počeli da proizvode javnost a ne da izvještavaju o javnosti.“ istakao je dr. Muamer Tinjak

Direktor Sandžak televizije naglasio je da je jako bitno da postoji ponuda koja nudi i koja promoviše prave vrijednosti.

„Nažalost, mnogo je više onih koji se bore za senzacije, za preglede, klikove i lajkove, u tome gubeći kompas i gubeći osnovnu etiku u uređivanju, u izvještavanju i u medijskom radu i novinarstvu. Mnogo je više takvih ali bez obzira na to postoje mediji koji se i dalje bave pravim vrijednostima i svoj novinarski rad temelje na etičkim novinarskim kodeksima.“, kazao je Salahudin Fetić

Učesnik panela na temu “Edukacija u halal industriji – Saradnja industrije i akademije” koji je održan drugog dana Halal Business Foruma, bio je rektor Univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Suad Bećirović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img