16 godina od agresije na Islamsku zajednicu – Dodijeljena priznanja braniteljima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije održan je skup u povodu obilježavanja 16 godina od agresije na Islamsku zajednicu i neuspjelog puča, koji se desio 3. oktobra 2007. godine.

Skupu su pored rukovodilaca ustanova Islamske zajednice, službenika, glavnih imama i imama sandžačkih medžlisa prisustvovali čelnici Mešihata:  predsjednik i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić, zamjenik predsjednika i muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, sandžački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović, te predsjednik Sabora dr. Enver ef. Gicić.

Skup je započeo obraćanjem zamjenika predsjednika Mešihata, muftije dr. Plojovića, koji je tokom svog izlaganja evocirao sjećanja na najteže momente i izazove sa kojima se Zajednica susrela. Posebnu zahvalnost i poštovanje je izrazio svima koji su na bilo koji način doprinijeli odbrani IZ-e, a posebno onima koji su predvodili odbranu, na čelu sa rahmetli muftijom, akademikom Muamer ef. Zukorlićem, kome je u znak sjećanja i zahvalnosti proučena Fatiha.

Potom su uslijedila izlaganja Arefa ef. Durakovića, Ramiz ef. Hamidović i Fahrudin ef. Ćosović koji su govorili o posljedicama i efektima neuspjelog puča, aktuelnom stanju i izazovima koje su pučisti izazvali na prostoru medžlisa Prijepolje, Sjenica i Tutin.

Prisutnima se na kraju obratio predsjednik Mešihata i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je govorio o 16 godina agresije na Zajednicu i iskrenoj odlučnosti da se ona odbrani, koja je rezultirala Allahovom milošću i Njegovom pomoći.

“Ovo je tvrd orah i ne može se tek tako slomiti. Ne mogu oni izmislit problema koliko mi imamo snage i koliko možemo izdržati uz pomoć Allaha dž. š.”, naglasio je muftija Dudić.

Naglasio je da će o budućnosti Zajednice i rješenjima koja se tiču nje odlučivati isključivo najviši organi Zajednice i njeni čelnici.

Potom je uslijedila dodjela pojedincima koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani Islamske zajednice od agresije 2007. godine i očuvanju njenog jedinstva.

Dovu je na kraju proučio sandžački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img