Na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru obilježen Svjetski dan srca

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru ispred Sebilja u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, a u saradnji sa Domom zdravlja, Medicnskom školom “Dva heroja” i Udruženjem dijabetičara Novi Pazar obilježen je Svjetski dan srca. Građani su mogli provjeriti svoj krvni pritisak, provjeriti nivo šećera u krvi, te dobiti određene savjete od stručnjaka kako se na najbolji mogući način sačuvati od bolesti koja procentualno odnosi najviše života u svijetu.

Ispred ZZJZNP dr Maja Iković ističe da je primarni cilj današnjeg okupljanja promovisanje zdravih stilova života, te skretanje pažnje građanima na glavne faktore rizika kardiovaskularnih problema.

Predstavnici Opšte bolnice u Novom Pazaru dali podršku obilježavanju ovog važnog dana. Kardiovaskularne bolesti su idalje na vodećem mjestu kao uzročnik smrtnosti i u našem gradu, ali i u cijelom svijetu. Ovo je jedan od načina uticanja na građane da promijene svoje štetne navike, ističe dr Emin Delić, i tako, koliko je moguće duže, sačuvaju svoje srce.

Medicinska škola “Dva heroja” sa svojim nastavnim osobljem i učenicima dala je doprinos obilježavanju Svjetskog dana srca. Jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih problema, navodi prof. Lida Izberović, jeste pušenje. Jedan od primarnih ciljeva ove akcije je, svakako, uticati na građane da nivo nikotina svedu na minimum, a potom i da postanu bivši pušači.

Obilježavanju ovog datuma pridružili su se i članovi Udruženja dijabetičara Novi Pazar. Pored kardiovaskularnih bolesti poseban akcenat stavljen je i na šećernu bolest, kao jednom od, takošer, velikih uzročnika smrtnosti u modernom dobu. Građani moraju steći naviku, navodi Enes Selmanović, da često kontrolišu krvnu sliku.

U Srbiji od srčanih oboljena godišnje život izgubi 51.000 ljudi – statistički su pokazatelji.

SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img