Dugonjić: Ovogodišnji HBF u Zagrebu imat će 6 panela sa 34 izlagača od Kanade do Singapura

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

https://hbf.halal.hr

U Zagrebu će se 2. i 3. oktobra održati 3. Halal Business Forum u organizaciji Centra za sertificiranje halal kvaliteta u Hrvatskoj, koji će i ove godine okupiti relevantne sagovornike o halal tržištu iz 30-ak zemalja svijeta.

Organizatori ističu da se Halal Bussines forum ove godine održava pod motom ‘Halal izvrsnosti i cirkularna ekonomija’, što su teme koje su i koje će uvijek biti aktualne.

„Ove godine će se održati 6 panela sa stručnjacima od Kanade do Singapura, 34 govornika, te organizacijom mnogobrojnih B2B poslovnih sastanaka koji je za privrednike izuzetno važan. Ono što je specifično za ovu godinu jeste da čemo drugi dan održati se hrvatsko-iranski gospodarski forum, u saradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca, gdje ćemo govoriti o temama koje se tiču potencijalne i bolje saradnje sa tim velikim tržištem kao što je Iran. Također če se održati različite prezentacije halal proizvoda i usluga, kako bismo se bolje plasirali i osvojili to veliko tržište jer mi kao zemlja i općenito kao regija još uvijek smo malo zastupljeni na halal tržištu, a zaista imamo toga jako puno ponuditi, s obzirom da je naše tržište izuzetno uređeno i dalje samo trebamo raditi na lobiranju i promociji. Zato smo se mi i odlučili da organiziramo Halal Business Forum u Zagrebu.“, istakao je Aldin Dugonjić.

Aldin Dugonjić, direktor Agencije za sertificiranje Halal kvalitete IZ-e u Hrvatskoj

Dugonjić ističe da je njima najbitnije da su određeni pozitivni rezultati već napravljeni u smislu ekonomskih iskoraka.

„Da su se spojili jedan proizvođač sa jednim distributerom, jedan dobavljač sa jednim hotelom, što je i smisao organizacije ovakvih foruma. Jako puno i sve više moramo govoriti o održivosti a održivost je zapravo sadržana u samim izvorima halala tj. u vjeri islamu, o tome će se puno govoriti i govorit će se o halal turizmu i medicinskom turizmu. Po prvi put će se sa halal spektra govoriti o tome na koji način se pristupa medicinskom turizmu. Govorit će se o finansijama i potencijalnim investicijama jer nažalost u našim zemljama investicije sa bliskog istoka su zaista slabe.“

Ističe da je u Republici Hrvatskoj trenutno izdato 106 halal certifikata.

„Mi svakodnevno primamo nove zahtjeve za halal sertificiranje. Trenutno je izdato 106 halal setifikata, 10 kompanija je u procesu i iz dana u dan imamo sve veći interes jer time se zaista ostvaruju izvrsni rezultati. Pojedini proizvođači su povećali svoj izvoz 50% nakon što su dobili halal sertifikat, a pojedini hoteli 28% su povećali broj noćenja, nakon što su uveli halal sertifikat. To pokazuje da ono što mi već 10 godina promoviramo, da je to halal tržište izuzetno veliko i otporno na sve krize, te da mi trebamo biti više prisutni na njemu.“

S obzirom na to da halal tržište konstantno raste i razvija se, Halal Business Forum je platforma za kvalificirane kupce, proizvođače, financijske institucije, nevladine organizacije, distributere, pružatelje usluga, ali i drugih, da se na jednom mjestu umreže, podijele svoja iskustva i unaprijede svoje poslovanje. Sandžak televizija bit će medijski sponzor 3. Halal Business Foruma, a izlagač na forumu bit će i direktor Sandžak televizije mr. Salahudin Fetić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img