Zagađenje vazduha i ekologija: Kako višedecenijski problem može da se popravi?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Zagađen vazduh je daleko najveći faktor iz životne sredine koji utiče na zdravlje čovjeka. Zagađujuće materije su male čestice suspendovane u vazduhu (tzv. PM čestice), ugljen-monoksid, ozon, azotni oksidi i sumpor-dioksid.

Primetno je da u poslijednje vrijeme problem zaštite životne sredine itekako je izražen na globalnom nivou.

“Imamo toliko automobila, jer ako se osvrnemo oko nas, možemo vidjeti, ali i osjetiti veliko zaguženje u gradovima gdje živimo, jer velika je količina izduvnih gasova koji vrše zagađenje životne sredine i sve se to odražava na naše zdravlje. Također u poslijednje vrijeme imamo oboljevanje od raka, boleti pluća, bubrega, zatim utiče i na reproduktivno zdravlje i to sve više dolazi do izražaja kod ljudi”, kazao je ekolog Ibro Skenderović.

Prema riječima stručnjaka, štetne supstance nalaze se u voću i povrću.

“Kod poljoprivredne proizvodnje koristi se velika količina pesticida, veštačkih đubriva. Biljka uzima onoliko koliko joj je potrebno, a višak koji ostane, on se razlaže i onda se podzemnim kanalima vrši zagađenje vode, dolazi do izlivanja Raške, puštanje krvi u riijeke”, naglasio je Skenderović.

Opasnost za stanovništvo je i deponija na Golom brdu, naglašava ekolog.

“Deponija koja je na Golom brdu je zastrašujući prizor. Čovjek 10 minuta  ne može izdržati da stoji na tommjestu i udiše taj smrad koji se širi i ljudima preostaje da blokiraju put, da se ne odvozi taj otpad tamo, a također, prema nekim informacija, dovozi se i otpadni materijal iz opštine Tutin”, zaključio je on.

Zagađenje vazduha uzrokuje smrt više od 1.200 djece i adolescenata svake godine u Evropi, navodi se u izveštaju koji je objavila Evropska agencija za životnu sredinu.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img