ZZJZNP: Raste broj testiranih ali i pozitivnih na novi soj korone

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Još na početku borbe s korona virusom, stručnjaci su rekli da će se s njim živjeti. U opticaju je omikron ali i podvarijacije.

Sad je zabrinutost jer se brže prenosi, ne prepoznaje ga naš imunološki sistem i za kratko vrijeme može oboljeti veliki broj ljudi. Ono što je dobro je da daje blaze kliničke slike, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

Oboljelih ima i u Novom Pazaru i u Tutinu

Mi to pratimo na sedmodnevnom nivou. Karakteristika za prošlu sedmicu je da smo imali četiri osobe koje su testirane i pozitivne su. Dvije u Novom Pazaru, dvije u Tutinu. Poslije jednog perioda gdje smo testirali sporadično, jednu ili dvije osobe sad prosječno testiramo pet do sedam osoba i vidimo da se pojavio broj od dvije pozitivne osobe.

Sad, poručuje, treba biti budan i dalje pratiti epidemiološku situaciju.

Da pričamo o virusu jer je nepovjerenje u narodu koji i dalje ne vjeruje da je virus u opticaju nego da nas neko truje, baca prašinu i šta sve još. O virusu treba pričati i aktivirati protivepidemijske mjere.

U kom smjeru će virus ići, velika je nepoznanica

Da li me strah? Narodna poslovica kaže, Onog koga su ujele zmije I guštera se plaši. Da li me lično strah? Ima doze straha. Da li ima mjesta da govorimo o panici? Ne. Kako će se dalje razvijati virus i čitava ova situacija, rekao bih da je to jedna velika nepoznanica.

Jako je bitan imunološki sistem. Imamo kolektivni imunitet, mnogo je vakcinisanih, ali pranje ruku, upotreba sredstava za dezinfekciju,  izbjegavanje kontakata u slučaju bilo kakvih simptoma mjere su na snazi.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img