Spahić: Ako je vakcinacija djece obavezna , zašto se zakon ne poštuje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U priči o redovnoj vakcinaciji djece čak i stručnjaci priznaju da je izgubljena bitka, mada rat još traje. Vakcinacija djece zakonom je obavezna

Ako je zakonom obavezna logično je pitanje zašto se zakon ne poštuje, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

Na sve načine se pokušavaju podstaći i pedijatri, što je ističe, dobra mjera.

Imamo pedijatre koji imaju mnogo uspjeha ali ima i onih koji nisu u mogućnosti da vakcinišu više od 20 posto svojih pacijenata. Ima onih koji govore s vojim pacijentima da trebaju malo sačekati, U tom dijelu priče, zahvaljujući rukovodstvu Doma zdravlja koji je jako kooperativan, posebno direktor i načelnica službe, uzeli smo metodu motivacije pedijatara gdje svi oni koji ispunjavaju određene uslove, dobijaju 10 do 20 posto  na lični dohodak.

Predstavnici UNICEF-a boravili su u Novom Pazaru upravo oko obaveznog kalendara vakcinacije. Zadatak Zavoda je da obezbijedi vakcine kojih  ima dovoljno.

Sjetio sam se perioda prije osam godina kad sam počeo raditi najveći problem bio je kako obezbijediti vakcine. Danas je najveći problem kako da uništimo vakcine kojima je izašao rok upotrebe. U početku je to bilo do desetak vakcina a sada imamo više od hiljadu doza vakcina koje itekako koštaju. Ono što je još gore, uništavanje vakcina košta više nego što je proizvodnja.

Najviše se, kaže, ovakvim ponašanjem rizikuje se zdravlje djece.

U to smo se uvjerili 2016. godine kad smo imali epidemiju morbila. Procent vakcinacije je pao. Ako uzmemo samo MMR vakcinu to je 86 posto a treba nam 95 posto. U Srbiji je taj prosjek 84. Dvije godine smo imali (2018. i 2019. godina), ali sad je taj procent 45, pa čak početkom ove godine je ispod 20 posto. Govorimo o prvoj dozi vakcine, što je zabrinjavajuće. Kad smo sagledali sve šta smo uradili i šta treba da uradimo, izgubili smo bitku ali idemo dalje. Rat traje i trebalo bi da ga dobijemo.

 

A za svu situaciju krivi su, ističe, razni antivakcinalni lobiji, društvene mreže.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img