Islamski centar “Gazilar” organizirao veliko Veče Kur'ana

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstva sandžačkog i Medžlisa IZ-e Novi Pazar, Islamski Centar Gazilar organizirao je veliko Veče Kur'ana.

Učešće u programu uzela su velika imena iz domena lijepog učenja Kur’ana Časnog: hafiz Egzoni Ibrahimi iz Prištine, kurra hafiz Aziz Alili, glavni imam u Zagrebu, šejh kurra hafiz Muhamed Fevzi El-Berberi, prvi imam džamije El-Azhar u Kairu, šejh kurra hafiz Ferruh Muštuer, prvi imam džamije Aya Sofiya u Istanbulu, šejh hafiz Mu'tesim Billah El-Aseli, svjetski poznati učač Kur'ana iz Damaska.

Islamski centar Gazilar bio je do poslednjeg mjesta popunjen vjernicima koji su došli da svoje duše napoje sa čistog vrela Allahove dž.š. riječi.

Programu je prisustvovala i delegacija Mešihata predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Obraćajući se prisutnima, muftija Dudić je istakao da je srećan svaki onaj ko napaja dušu sa izvora Kur’ana.

“Okupili smo se večeras ovdje da uživamo u ovim kuranskim ljepotama. Baš kako i Allah u Kur’anu kaže da su iskreni vjernici oni koji kada se spomene Allahovo ime, njihova srca zatrepere. Treptaj mukminskih duša i srca je primjetan i ovdje u ovom ambijentu, uživajući u slušanju prelijepog učenja Kur’ana. Lijepo je danas biti ovdje u ovom džematu i lijepo je biti sa ovom družinom naših karija, učača Kur’ana iz Prištine, Zagreba, Kaira, Istanbula, Damaska, Sirije. Oni su nas počastili, Allah njih počastio i na ovom i na onome svijetu. Iz godine u godinu, braćo i sestre, mi uživamo u ovim kuranskim ljepotama. Arapi, Turci, Albanci i Bošnjaci evo ovdje su se okupili da nas obraduju učenjem Kur’ana, a mi da budemo domaćini. Nema veće ljepote nego li biti domaćin dobrim ljudima, dobrim karijama, dobrim učačima Kur’ana.”

Naglasio je da je ovim programom zvanično otpočela i nova mektebska godina.

“Kao zajednica htjeli smo da ovo bude početak naše mektebska godina koja je danas zvanično počela. Jasno opredjeljenje da je naš životni put, kuranski put i da nikada sa tog puta nećemo, ako Bog da, skrenuti. Mekteb je igrao vrlo značajnu ulogu u našem narodu i zato je neophodno podići na veći stepen našu mektebsku nastavu, mektebe kroz džamije, mektebe sa imamima.”

Na prijedlog džematskog odbora muftija Dudić je dodijelio poklon umru džematliji Islamskog centra Gazilar Edževidu Bronji.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img