Odbijeni svi prijedlozi opozicionih odbornika za dopunske tačke dnevnog reda

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U sali Doma omladine održana je 4. redovna sjednica skupštine grada Novog Pazara na kojoj su odbornici raspravljali o 15 tačaka dnevnog reda.

Odbornici opozicije predložili su nekoliko dopunskih tačaka dnevnog reda. Predsjednik odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Sead Redžović je kao dopunsku tačku dnevnog reda predložio sanaciju ulice Save Kovačevića od Banjske petlje do Zelene pijace, uz izgradnju pešačke staze i adekvatnih pešačkih prijelaza.

„Mi smo mnogo puta za ovom skupštinskom govornicom pričali o rekonstrukciji ulice Save Kovačevića, pa smo u želji da bilo šta doprinesemo, u tim našim diskusijama naglasili da je potrebno da se barem uradi jedna pješačka staza kako bi se pješaci, biciklisti, lica sa invaliditetom, korisnici usluga u Novopazarskoj banji, učenici, starija lica i sve one ranjive kategorije koje se tiču učesnika u saobraćaju, slobodno kretali tim magistralnim putem. Ono što sada imamo na ulazu u grad Novi Pazar je pravo lice tog Evropskog Novog Pazaraa i mi želimo to lice da mijenjamo. Stalno ćemo vas podsjećati na nedostatke i greške koje pravite, stalno ćemo vam ukazivati na situaciju gdje građani Novog Pazara koji uredno plaćaju svoje obaveze prema gradu, porez i ostale usluge koje koriste, nisu u prilici da budu ravnopravni u pojedinim naseljima sa građanima u centru grada Novoga Pazara, gdje je taj problem manje izražen.“

On je predložio i obnovu Ejup Begove džamije. Podsjetio je odbornike na dovu koju su danas na vakufu Mearif proučili šehidima Hadžeta, pozivajući ih sve da se dovom prisjete šehida grada Novog Pazara koji su nedužni stradali na Hadžetu.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja hadži Jonuz Džanković tražio je da se u dnevni red uvrsti zahtjev da se srednja škola Medresa „Gazi Isa-beg“ finansira iz budžeta grada grada Novog Pazara.

„Razlog zašto sam predložio ovu dopunsku tačku dnevnog reda jeste taj što je medresa „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru elitna škola koja datira još iz 15. vijeka. Septembra 46. godine prestaje sa radom da bi se septembra 90. Božijom voljom i odlućnošću tadašnje vjerske elite obnovi rad medrese. Kao obrazovna ustanova koja djeluje na području Srbije, novopazarska medresa registrovana je kod nadležnih organa Republike Srbije. Danas medresu pohađa preko 700 učenika i radi oko 100 profesora iz Novog Pazara i svih krajeva Sandžaka i Srbije. Rad medrese obezbjeđuju najsavesniji pojedinci iz našeg naroda, a njena popularnost raste iz godine u godinu. Da bi obrazovni i vaspitni proces funkcionisao stabilno, u skladu sa potrebama učenika i nastavnog osoblja, zahtjevamo od Skupštine grada da se donese odluka da medresa postane korisnik budžetskih sredstava grada Novog Pazara i da se materijalna sredstva za potrebe kvalitetne nastave obezbijedi, kao što se obezbjeđuju za ostale osnovne i srednje škole koje postoje na teritoriji grada. Medresa je jedina islamska škola, te smo dužni brižljivo je čuvati kao emanet kojim nas je Bog dragi počastio.“

Odbornik Džanković je tražio da se raspravlja i o izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena, naglašavajući da je grad Novi Pazar grad sporta i omladine, te da kao takav zaslužuje adekvatne uslove za sve sportske aktivnosti.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja Edin Numanović je kao dopunsku tačku dnevnog reda predložio donošenje odluke o preduzimanju mjera za adekvatno uređivanje raskrsnica na magistralnim putevima u naseljenim mjestima na teritoriji grada Novog Pazara.

„Novi Pazar kao trgovački grad uvijek je bio raskršće puteva. Tako se i danas kroz Novi Pazar ukrštaju dvije veoma važne magistrale, međutim, opet dolazimo u situaciju da ti prolazi magistrala kroz naseljena mjesta u Novom Pazaru, uopšte nisu uređeni. Mi se setimo kada se desi neka saobraćajna nezgoda ili kada imamo, ne daj Bože, smrtne ishode, da tada nešto uradimo i da se posvetimo tom području. Onda postavimo usporivače saobraćaja, ograde i tako dalje. U Novom Pazaru trenutno imamo problem na raskrsnici na magistralnom putu koji prolazi kroz naselje Šutenovac, takozvana raskrsnica Teferidž, gdje statistika pokazuje da se u prethodnih 5 mjeseci, jednom mjesečno dešava udes na toj raskrsnici. Ja ne znam šta treba da se desi pa da se mi uključimo i apelujemo. Ako grad nije nadležan za tu magistralu, neka apeluje kod nadležnog ministarstva i da pokušamo da riješimo taj problem. Treba li da se desi smrtni ishod kao što je bilo u Muru, kao što je bilo u Lukarima, pa da onda postavimo usporivače saobraćaja, kružni tok ili bilo šta što bi struka naložila da se uradi u ovom slučaju. Ja apeluje da otvorimo do pitanje i da pristupimo rješenju i uređivanju magistrala koje prolaze kroz Novi Pazar.”

Veliki broj dopunskih tačaka dnevnog reda imali su i odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka ali nijedan prijedlog za dopunske tačke dnevnog reda nije usvojen.

Usvojen je prijedlog odbornice SDP-a Senade Leković da se sa dnevnog reda povuku 5. i 6. tačka dnevnog reda, prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o usvajanju cjenovnika usluga JKP „Gradska čistoća“ Novi Pazar i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o povećanju cijena vode i kanalizacije JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Pazar.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img