Okupljanje i dova za šehide na vakufu „Mearif“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

I ovog 4. septembra po 13 put, sandžački hafizi proučili su Jasin za duše šehida, više od dvije hiljade najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja koje su komunisti likvidirali u periodu od 28. novembra 1944. do 21. januara. Tradicionalan događaj na vakufu „Mearif“ je u organizaciji Mešihata Islamske zajednice, predvođen njenim predsjednikom u prisustvu ministra Edina Đerleka, političkih i nacionalnih predstavnika i pojedinaca. Muftija Dudić ističe da da će okupljanja biti dok je svijeta i vijeka.

– Ovo naše okupljanije nije upereno protiv nikog i ničeg već podizanje glasa da se sazna istina, da se otvore knjige i da mi dostojanstveno možemo iz godine u godinu podsjećati na zulum koji se desio.

S ovim okupljanjem podiže se i glas da svako parče vakufa Islamskoj zajednici mora biti vraćeno.

– I državi je u interesu da ispravlja nepravdu prema Islamskoj zajednici i da brže vraća oduzetu imovinu. Znamo kad se nešto neće da se uvijek nađu razlozi. Oteto je prokleto.

Isto se očekuje i od lokalnih vlasti.

– Da ubrzaju procese i pomognu vraćanju vakufske imovine. Svako ima svoj udio i svoj hak. Od svih očekujemo da pomognu i olakšaju zajednici, i od onih na vlasti i od opozicije da pomognu da joj se vrati ono što je njeno.

A na vakufu „Mearif“ u planu je izgradnja obilježja žrtvama zločina.

– Da ako Bog da nikne jedan nišan, tako bih ga nazvao. Neko će reći memorijalni centar pošto vidim da se neki ne razumiju pa vidjevši da je urađen nišan rahmetli Muftiji Zukorliću pokušavaju osporiti je li to u duhu tradicije islama ili nije. E, našli su se pametni. Braćo, ko god priča protiv toga, i to mu je problem, ima problem u svojoj glavi.

Muftija poručuje.

24,16-24,53 Ovdj će biti ako Bog da jedan nišan, tako ćemo ga zvati, i očekujemo od BNV da pomogne Islamskoj zajednici i od svih relevantnih faktora da na ovome mjestu imamo gdje doći i da uvijek šaljemo poruku, Ovo se nama desilo, da se zna istina radi istine.

To je, kaže muftije, pravo i obaveza.

– Mi smo ponosni da smo ummeta Muhammeda s.a.w.s., da smo bošnjačkog naroda, da smo Sandžaklije, da živimo u ovoj državi, ali ćemo se za svoja prava uvijek boriti. Ovo je naša dužnost. Naša vjera nas uči da na zlo uzvratimo dobrim, da nepravda prema nama ne bude razlogom da mi budemo nepravedni.

– Ove kosti ispod nas prozivaju i podsjećaju.

Dovu na kraju proučio je sandžački muftija hafiz Abdurahman ef. Kujević.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img