Mali: U decembru prosječna zarada 840 evra

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministar finansija Siniša Mali, gostujući na  RTS-u rekao da će višak novca u budžetu biti utrošen na poboljšanje životnog standarda građana Srbije, odnosno na plate i penzije. Očekuje se da prosečna zarada u Srbiji u decembru bude 840 evra. 

Dodao da su od septembra za 5,5 odsto povećane plate za zaposlene u sistemu obrazovanja, za medicinske sestre i negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu.

„Sa 12,5 odsto povećanja plata koje je bilo u januaru ove godine i sa predviđenih 10 odsto od 1. januara, to je za preko 208.000 zaposlenih povećanje od preko 30 odsto, dakle, daleko iznad nivoa inflacije“, rekao je ministar finansija.

Podsjetio je na to da će u januaru biti povećanje i za ostale zaposlene u javnom sektoru, te da će to u prosjeku značiti da je zarada porasla za 24 odsto.

„Nama su plate u realnom iznosu pozitivne i naveo da su u junu ove godine bile veće za 1,2 odsto nego u istom mjesecu prošle godine“, dodao je Mali.

Ministar ističe da će od oktobra penzije bići veće za 5,5 odsto, a da dodatno povećanje od 14,8 odsto sledi od početka 2024.

“Ukupno povećanje penzija za ove dvije godine nama je 60,1 odsto. Nema zemlje u Evropi, u svijetu, koja je za vrijeme ove krize, a kriza i dalje traje, podigla toliko penzije i to je po meni sjajna vijest za naše najstarije građane. Nama će već od januara mjeseca prosečna penzija u Srbiji biti 390 eura“, dodao je on.

Podsjetio je na dato obećanje da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a da će prosečna penzija iznositi između 430 i 450 eura.

Prema riječima Ministra finansija, u rebalansu budžeta ima novca i za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara roditeljima djece do 16 godina starosti, a do sada prijavljeno 935.000 djece od 1.190.000 koliko ih ima u Srbiji.

“Ogroman je odaziv našoj ideji da jednostavno pomognemo majkama, pomognemo roditeljima, pomognemo toj djeci“, zaključio je Mali.

Prijavljivanje za pomoć traje do 20. septembra, nakon toga ćemo ovu pomoć isplatiti. U budžetu je, kako je dodao, ostavljeno oko 12 milijardi dinara.

RTS/Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img