Konstituisan Sektor za osnovno i srednje obrazovanje SPP-a – Obrazovanje u Sandžaku mijenjati iz temelja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon održane sjednice Odbora za obrazovanje Stranke pravde i pomirenja saopšteno je da je konstituisan Sektor za osnovno i srednje obrazovanje SPP-a za čijeg predsjednika je izabran prof. Harun Preljević, a za zamjenika prof. Safet Smajlović, sekretar Sektora je Selma Mavrić, a koordinatori su: za Novi Pazar – Senada Husović,  za Sjenicu – Suada Saračević, za Tutin – Muhamed Dreković i za Prijepolje – Safet Bećirović.

Želja je s najboljim kadrovima SPP-a što bolje odgovoriti na velike izazove u ovoj oblasti kako u Sandžaku tako i u Srbiji.

Usvojeni su planovi i programi, predsjednik SPP-a i potpredsjednik Narodne skupštine Usame Zukorlić između ostalog ističe da će novoformirani sektor insistirati na rješavanju problema važnih planova i programa koji tište obrazovno-vaspitni sistem u ovom dijelu države.

Cilj SPP-a je okupiti najbolje i najkavalitenije ljude i ponuditi najbolja rješenja. Temeljito je razgovarao o svim izazovima obrazovanja posebno u Sandžak i šire.

Stranka će kroz ovaj Sektor insistirati na temeljitim i vidljivim promjenama.

– Nije nimalo jednostavno mijenjati obrazovni sustav naročito u Sandžaka jer se odluke donose na centralnom nivou. Utjecat ćemo da se stvari temeljito mijenjaju. Usvojili smo 20 tačaka i sve su jednako važne. Založit ćemo se da djeca koja nastavu pohađaju na bosanskom jeziku imaju besplatne udžbenike. Neće biti jednostavno, ali neprihvatljivo je da samo djeca u Beogradu imaju na to pravo. Sa funkcijama koje imamo u centralnim institucijama učinit ćemo da svi pripadnici nacionalnih zajednica budu privilegovani. Želimo dati podršku udruženjima koja se bave nastavom da budu povezana s drugim udruženjima u zemlji i inostranstvu radi podizanja kvaliteta nastave, ističe Zukorlić.

– U saradnji s nadležnim vjerskim zajednicama posebno, Islamskom zajednicom želimo omogućiti ispunjavanje vjerskih prava u školama kao što je molitveni prostor i da za Ramazan i Bajram učenici imaju puno odsustvo bez obaveza nadoknade dana kao što to imaju hrišćani i jevreji. Želja je i ambicija da se povežemo s udruženjima u Evropi, Turskoj i drugima radi stjecanja iskustva kvalitetne nastave. Vidimo naše škole kao moderne, s menzama, stručnim psiholozi, uniformama, savremenim prijevozima đaka. Danas je to u fazi ideje i da bi do toga došli morat ćemo mnogo raditi.

Dodaje da u saradnji s nadležnim institucijama, profesori žele aktivniji rad na suzbijanju narkomanije u školskim dvorištima, te zavisnosti maloljetnika od klađenja i kocke.

– Želimo da se digne glas prosvjete da se kladionice udalje od škola ili kao što je uradila Albanija, zabrane. Želimo raditi intenzivno na suzbijanju vršnjačkog nasilja i uključivanjem seta stručnjaka koji će raditi s djecom da se ne bi ponovili nemili događaji kao u osnovnoj školi u Beogradu.

– Usaglasili smo da rješenje gdje većinski živi nesrpski narod i gdje se pripadnici osjećaju nelagodno zbog intoniranja himne, predložiti ćemo BNV da se usvoji svoja himna i preporuči i njeno intoniranje pored državne. Mi kao Bošnjaci poštujemo himnu i simbole ove države, ali želimo da po zakonu imamo i svoje simbole, kao što je riješeno pitanje zastava kako to Ustav i zakon nudi.

Zukorlić dodaje da će podržati razvoj privatnih škola, jer vjeruju da bi podigle stepen obrazovanja i podstakle ostale škole za napredak.

Kazao da u nekim gradovima imamo situaciju da je partijsko zapošljavanje vidljivo i na štetu je djece i građana.

– Želimo najbolje ljude na čelu ustanova, a kao premijer je OŠ “Avdo Medjedović, gdje je sto hiljada eura duga vraćeno, da su radnici isplaćeni i škola najbolje funkcioniše.

Osvrnuo se i na situaciju u OŠ “Desanka Maksimović”.

-Žao mi je što su stigle do mene žalbe roditelja u naselju Lug jer, kako saznajem, djeca pohađaju nastavu po lokalima jer škola “Desanka Maksimović” nije još spremna primiti učenike. Apelujem da se problem riješi da mogu stjecati obrazovanje i vaspitanje što kvalitetnije.

Zukorlić istakao nezadovoljstvo brzinom reforme školskog sistema u Sandžaku.

– To je posebno istankuto u Tutinu koji očito rado zatvaraju škole, a učenike prebacuju kilometrima da pohađaju nastavu. Ako budemo obezbijedili sretno djetinjstvo imat ćemo razvijenog i sutra sretnog čovjeka. Neprihvatljivo je da su u selima škole u nehumanom stanju, a i nezamislivo je da su putevi neosvjetljeni. Dat ćemo sve od sebe kao stranka kvalitetno rješavamo ove probleme, kazao je Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img