Nur džamija u Muru otvorila nove prostorije Škole Kur'ana i PU „Reuda“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon pauze od godinu dana zbog proširenja Nur džamije u Muru, sa početkom nove školske godine, otvorene su i nove prostorije Škole Kur'ana Časnog i Predškolske ustanove Reuda.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić sa delegacijom koju su činili potpredsjednik Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, predsjednik Medžlisa IZ-e Novi Pazar Enes ef. Ibrović i direktor Media centra Salahudin Fetić, obišli su nove prostorije, nakon čega je Muftija dr. Dudić održao hutbu i predvodio džuma namaz.

Imam te džamije hfz. Adnan ef. Dupljak naglašava da odjeljenje preškolske ustanova Reuda sa radom počinje u ponedjeljak, odjeljenje Škole Kur'ana Časnog u utorak, te da će sa mektebskom poukom početi 9. septembra.

„Mi smo u toku ove godine napravili više od 1000 kvadrata. Ova džamija je od samog početka bila mala da primi sve mekteblije, da primi sve polaznike Reude i Škole Kur'ana kao i sve džematlije kada je džuma i kada su predavanja u pitanju, tako da smo od samog početka odlučili da što nam se pruži prva prilika, krenemo sa proširenjem ove džamije. Uzvišeni Allah dž.š. nam je omogućio da kupimo određene placeve koji su u blizini džamije i ujedno da se porodice uvakufe, kada su placevi u pitanju. 2020. godine smo sa početkom mjeseca Ramazana i krenuli sa proširenjem ove naše ljepotice. U mjesecu novembru smo ušli u nove prostorije divanhane gdje smo nekoliko mjeseci obavljali namaze i sa ramazanom koji je iza nas, tačno godinu dana od proširenja, ušli smo u nove prostorije Nur džamije. U pitanju su prostorije gdje može da stane ogroman broj klanjača, dobili smo 1000 novih kvadrata i evo nekoliko mjeseci nakon ramazana ulazimo i nove prostorije Škole Kur'ana Časnog i nove prostorije Predškolske ustanove Reuda.“

U ime džematlija, vakifima se na brojnim donacijama zahvalio predsjednik džematskog odbora Nur džamije u Muru, Ahmedin Zilkić.

„Dobili smo jedan prelijep objekat koji zaslužuje ovaj dio grada u kojem gravitira preko 400 članova džemata, sa velikim brojem djece, i današnji dan je dan mekteblija, dan kada otvaramo ponovo naš mekteb i otvaramo odjeljenje Predškolske ustanove Reuda. Ponosni smo jer je naš broj mekteblija preko 200 i bit će također veliki broj polaznika Reude, tako da je ovaj dio grada zbrinut što se tiče pouke i vjeronauke.“

Naglasio je da su džematlije Nur džamije sretni i ponosni jer imaju Allahovu kuću koja je ljepša od njihovih kuća.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img