Deset godina nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Članovi Predsjedničkog savjeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća održali su sjednicu posvećenu desetogodišnjici uvođenja cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Nakon sjednice, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Sead Šemsović održao je konferenciju za medije. On je tom prilikom čestitao svim učenicima, nastavnicima i roditeljima početak nove školske i akademske 2023/2024. godine.

„Danas, kada obilježavamo prvih deset godina obrazovanja na bosanskom jeziku, to podrazumjeva da je danas sretan dan, blagdan, te svim onima koji su dali pažnju i doprinos razvoju ovog obrazovanja trebamo poželjeti još puno snage, entuzijazma i rada na pospješivanju kvaliteta obrazovanja, i povećanju broja djece, do onog trenutka kada sva bošnjačka djeca čiji su se roditelji opredijelili u popisu stanovništva i u svojim ličnim dokumentima da jesu Bošnjaci, budu po automatizmu upisana u obrazovanju na bosanskom jeziku. Ovaj proces se nastavlja, i u ovih narednih deset godina očekujemo neka pomjeranja i neka dodatna uozbiljenja, i naravno mnogo više saradnje i podrške uprave škola, školskih uprava, direktora, pedagoga, psihologa, same države i svih institucija koje su unutar obrazovanja na bosanskom jeziku.”

On je istakao da je osnovna škola “Avdo Međedović” u Selakovcu jedan od svjetlijih primjera škola koje imaju cjelovito obrazovanje na bosanskom jeziku u punom kapacitetu.

“To su pozitivni primjeri gdje je izvanredna saradnja sa upravom tih škola zapravo i pokazala kvalitetne rezultate. Nešto je slabiji primjer nekih gradskih škola u Novom Pazaru gdje se pojavljuje pola-pola, dva odjeljenja na srpskom, dva odjeljenja na bosanskom jeziku, iako je preko 90% učenika koji pripadaju Bošnjacima, do onih škola koje su u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši gdje zapravo postoji samo jedna škola u Brodarevu u kojoj postoji jedno odjeljenje na bosanskom jeziku.”

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img