Anabolički steroidi „pumpaju“ mišiće, uništavaju psihu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Sve je češća upotreba sintetičkih derivata muškog  hormona testosterona radi izgradnje mišićne mase, fizičke snage i izgleda. Upotreba nije više ni tabu tema pa ni javna tajna.

Ranija istraživanja pokazuju da 30 posto ispitanika koji koriste naprimjer,  anaboličke steroide pokazuju povećanu agresiju a pored toga mogu se javiti halucinacije različite vrste, pojava simptoma akutne depresije, i ostalo. Novija istraživanja pokazuju da čak 90 posto osoba koje koriste anaboličke steroide- testosteron i slične suplemente pokazuju pojačanu agresiju, neki vid nasilničkog ponašanja. Pronađena je čak veza između anaboličkih steorida i kriminaliteta, kaže doc.dr. Almedina Asotić Numanović klinički psiholog.

Primjetno je da se industrija suplemenata dosad najbrže razvila i obogatila.

Koliko su dobri barem tako misle oni koji ih koriste, jako su štetni. Ugrožavaju zdravlje, hormonski status, vidjeli smo na primjerima u posljednje vrijeme da djeluju na psihu. „In“ je biti naduvan, mišićav, a ono što stoji iza toga i koje su posljedice nije bitno, jer ne znaju, ističe dr. Majda Iković, ZZJZNP.

Trenutno je ogromna upotreba izutetno zabrinjavajuća.

Anabolički steroidi, testosteron i svi suplementi koriste se da bi se smanjile masne naslage a povećala mišićna masa. Samim tim osoba izgleda jače i krupnije, tako se osjeća, objektivno i jeste i na svaki manji podražaj reaguje burnije vjerovatno što ima jače samopouzdanje zbog tog fizičkog gabarita, kaže doc.dr. Asotić Numanović.

Dr. Iković upozorava da upotreba ne povećava snagu niti jačinu ličnosti.

Doći će se do saznjanja da to uništava samu ličnost, njegovu psihu prije svega.

Organizam, bez sumnje, najčešće nije spreman da se nosi s takvim udarima.

Svi ti suplementi djeluju na molekularnom nivou, prolaze kroz krvotok, šire kroz cio organizam kroz bubrege, pojašnjava doc.dr. Asotić Numanović.

Ništa od toga ne treba uzimati, pogotovo na svoju ruku.

Naročito u tim prekomjernim količinama, intravensko, intramuskularno davanje zaista je apsurdno. Ako želite biti mišićav, lijepo izgledati, najbitniji je zdrav način. U Zavodu imamo Savjetovalište za zdravu ishranu. Imamo specijalistu koji će vas izmjeriti na specijalnoj vagi mišićnu masu, nivo masti u organizmu, nivo vode, metaboličku starost i dati savjete kako šta da uradite, prije svega pravilnom ishranom i ifizičkom aktivnosti koja odgovara vašoj tjelesnoj masi, napominje dr. Iković.

I pored želje za dobrim izgledom, treba ostati oprezan i maksimalno informisan. Šteta može biti velikih razmjera, a za mnoge je izazov, pa čak postaje gotovo nemoguće povući granicu.

(SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img