Da li se povećao broj novorođenčadi u 2023. godini?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Trudnoća i dolazak bebe majkama donosi strepnju i zabrinutost. Ipak, prava informisanost i poštovanje zdravtvenih preporuka daju razlog svakoj budućoj mami da će sve biti pod kontrolom.

U novopazarskom porodilištu, broj novorođenčadi se ne mijenja, a u odnosu na prošlu, ove godine djevojčice prednjače.

“Do danas bilo je 1410 porođaja. Bebe i majke su dobro i sve je prošlo bez ikakvih komplikacija, ali u svakom slučaju broj se ne mijenja. Ovaj put djevojčice prednjače, i hvala Bogu da je tako”, rekao je načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Avdul Škrijelj.

Prema njegovim riječima , novopazarsko porodilište i dalje je na prvom mjestu po broju rođenih beba godišnje.

“I dalje dominiramo i najjači smo u državi, te očekujemo 2000 porođaja, a to ćemo vidjeti krajem decembra”, kazao je Škrijelj.

Psihofiziča priprema i zdravstveno vaspitni rad tokom trudnoće je veoma važan, kako bi se porođaj lakše obavio.

“Postoje naša savjetovališta, ljekari, školica koja se mora poštovati, a sve one koje imaju strah, potrebno je da se jave kod ginekologa, kako bi razgovor razbile taj strah”, istakao je načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja u Novom Pazaru.

Posjeta ljekaru od izuzetne je važnosti.

“Da je pripremi za porođaj, da se žena ne uspaniči, da zna kada treba da dođe na preglede, kako bi riješile nedoumice koje ima. Važno je da trudnice ne slušaju komšinice i prijatelje, već da savjete i pomoć traže od stručnih lica”, zaključio je Škrijelj.

Republički zavod za statistiku (RZS) saopštio je da je u julu 2023. godine u Srbiji živorođeno 5.282 bebe, a preminulo 7.710 osoba. U periodu januar‒jul 2023. godine zabilježen je pad umrlih od 10.866 ili za 15,9 odsto, u poređenju s istim periodom prijethodne godine. Za prvih sedam mjeseci ove godine u Srbiji je rođeno 34.485 beba, a preminulo je 57.328 osoba, saopštio je RZS.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img