Ahmetović (SPP): Pozivamo grad Novi Pazar da novčano pomogne opremanje djece za školu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana konferencija za medije na kojoj je govorila potpredsjednica Izvršnog odbora stranke Nermina Ahmetović. Posebno tretirana pitanja vezana za obrazovanje i početak nove školske godine koja sa sobom nosi i nove izazove – kako za roditelje, tako i za školarce. Stranka pravde i pomirenja, ističe Ahmetović, traži od Gradske uprave da, po ugledu na brojne gradove i opštine, novčano pomogne opremanje djece za školu.

“Veoma je realno zahtjevati od Gradske uprave da se izvrši rebalans budžeta i da se izdvoji suma od 5 do 6 hiljada dinara minimalno za svako dijete učenika od predškoslkog do srednjoškolskog obrazovanja. Procjena resora IO SPP-a jeste da ovakva izdvajanja gradskog budžeta ne bi prelazila više od 2 do 2,5% od cjelokupnog budžeta grada Novog Pazara koji je zapravo 37 miliona eura. Upućujemo javni apel nadležnima u GU da prihvate našu inicijativu i podrže porodice sa djecom, jer dosadašnja praksa dodjeljivanja poklona od nekoliko svezaka i bojica čija vrijednost ne prelazi 300 dinara i to učenicima samo prvog razreda nije dovoljna i nije podrška kakvu naša djeca zaslužuj”, kaže Ahmetović.

Osvrnula se i na pitanje bezbjednosti djece u gradskim, ali i prigradskim naseljima.

“Godinama unazad upozoravamo na potrebu povećanja bezbjednosti učenika u saobraćaju. Ranije je to bio slučaj u prigradskim naseljima, uglavnom. Djeca koja idu magistralnim i regionalnim putevima do škole i nazad bez trotoara, adekvatne osvijetljenosti, saobraćajne signalizacije – kako horizontalne tako i vertikalne. Skretali smo pažnju na puteve kojima se kreću učenici – Selakovac, Požega, Deževa, Postijenje, Dojeviće, Lukare, Novopazarska banja i mnogi drugi. Međutim, do danas nemamo adekvatno rješenje za isto, ali ono sa čime se suočavamo danas jeste slična situacija i u gradskoj sredini. Nedostatak trotoara, ruinirani i uzurpirani trotoari zbog izgradnje stambeno-poslovnih objekata otežavaju kretanje učenika i u samom centru grada. SPP podržava i pozdravlja stambenu ekspanziju grada Novog Pazara, ali od nadležnih institucija i odgovornih lica očekujemo i zahtjevamo da se primjene svi evropski standardi zaštite na gradilištima – kako radnika na građevini tako i prolaznika, a posebno djece”, dodaje Ahmetović.

Ahmetović ukazala i na problem pasa lutalica ističući da je ministar Edin Đerlek obezbijedio značajna sredstva za izgradnju prihvatilišta za pse i mačke, te da grad ne smije dozvoliti da sredstva propadnu, te da ovaj gorući problem ostane neriješen.

“Čopori pasa lutalica koji napadaju djecu i roditelje, posebno u ranim jutarnjim časovima kada djeca kreću u školu, ili večernjim kada se vraćaju iz škole. Odgovora i rješenja ovog višegodišnjeg i gorućeg problema još uvijek nemamo. Neuspjeli tender za rješavanje ovog problema za drugu fazu izgradnje prihvatilišta za pse i mačke ne smije biti početak i kraj rješavanja ovog problema od strane GU. Neophodno je da GU iz svog budžeta izdvoji neophodna sredstva pored sredstava koje je obezbijedio ministar Edin Đerlek, ujedno i potpredsjednik SPP-a, preko Ministarstva za ravnomjerni regionalni razvoj u iznosu od 13,5 miliona dinara. Zahtjevamo od GU da izdvoji više sredstava kako bi na sljedećem tenderu zainteresirali izvođače za završetak druge faze radova”, završava Nermina Ahmetović.

Stranka pravde i pomirenja školarcima poželjela sretan početak nove školske godine uz poruku tolerancije i međusobnog uvažavanja.

SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img