Treba li izjednačiti minimalnu platu sa minimalnom potrošačkom korpom?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Iako su prosečne plate u poslednjih godinu dana u Novom Pazaru porasle za oko 9.000 dinara, Novopazarci se sa junskim zaradama od 62.462 dinara i dalje nalaze na začelju liste gradova sa više od 100.000 stanovnika, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RGZ).

Primanja žitelja Novog Pazara u junu su bila za preko 23.000 dinara manja od republičkog prosjeka (85.539 dinara), što je za oko 3.000 dinara veća razlika nego prije godinu dana, iako su procentualno plate u ovom gradu i na republičkom nivou za 12 mjeseci porasle za oko 17 odsto. Novopazarci zabrinuti zbog visokih cijena.

Ekonomista iz Novog Pazara Haris Zogić, ističe da je minimalna zarada jedno, a minimalna potrošačka korpa drugo, te da predstavljaju dva entiteta između kojih ne postoji veza.

Nasuprot tome, za narednu godinu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio iznos od 400 evra neto, odnosno 46.884 dinara po srednjem kursu, a Ministarstvo je iznelo predlog da povećanje bude 17,8 odsto što bi značilo da minimalac u 2024. bude 47.154 dinara. Minimalna potrošačka korpa pokazuje na koji način je nastupila inflacija za prehrambene proizvode. Također, ona se obračunava na osnovu tročlane porodice, što je prosjek u Republici Srbiji.

Govoreći o parametrima prema kojima se određuje minimalna cijena rada, pravnik Aleksandar Ivanović,  ukazuje da na to da bi građani ostali i bez radnih mjesta.

Podsjećamo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u drugom kvartalu 2023. godine ukupan broj zaposlenih u našoj zemlji iznosio je 2.364.140.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img