Položen kamen temeljac za Edukativni centar u džematu Adice

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Simbolično, u džumanskom danu, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstvo novosadsko i Medžlis Islamske zajednice Novi Sad, upriličili su svečano polaganje kamen temeljca za edukativni centar u džematu Adice. Na početku je ašere iz Kur’ana proučio  glavni imam Medžlisa Novi Pazar dr. Enver ef. Omerović.

Bez obzira na velike vrućine, događaju je prisustvovala visoka delegacija IZ predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, koju su činili zamjenik predsjednika i muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, muftija novosadski hafiz Nedžad ef. Hasanovićem. Također, šejh Mahmud En-Nedždi, direktor organizacije Ihijau Turas iz Kuvajta za područje Balkana, rukovodioci ustanova Islamske zajednice, predsjednici medžlisa, imami, džematlije.

Skup je vodio Mirza ef. Murati, a imam u Adicama Gzim ef. Plavci kaže da je ovo veliki dan za sve muslimane, naročito one koji žive u Adicama jer će s otvorenjem Centra djeca pogotovo još više učiti Kur’an i ispravno vjeru islam.

Muftija novosadski ef. Hasanovića, muftija Plojović,  ogroman trud ulagali su svih prethodnih godina. Da nismo sami, dokazj je što je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić uvijek s nama i tu je kad god ga pozovemo. Bez vas, bez zajednice, niko smo i ništa, kaže ef. Plavci.

Ovo je još jedna pobjeda zajednice. Najzaslužniji je muftija Dudić jer besprijekorno radi i svu eneregiju i resurse umjerava na muslimane s ovih područja.

Ovo je velika pobjeda. Danas udaramo kamen temeljac ne samo za zgradu već obrazovanju, novoj stranici muslimana. Želimo promijeniti sliku da kad se u Vojvodini spomenu muslimani da budu asocijacija za vrijedne, učene ljude koji djecu podstiču na edukaciju, a jedino je to garant budućnosti, kaže muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović ističući da je već desetak učenika s ovog prostora u Medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, i da dva hafiza na ovom prostoru podučavaju djecu Kur'anu.

Kuvajt je obilježje dobročinstva i uz muslimane je i na ovom području.

Molim Allaha, dž.š. da ovaj Edukativni centar bude izvor znanja i svjetlosti Uzvišenog Allaha, dž.š. Zahvaljujem donatorima, posebno Vakufu, svima koji se trude i ulažu u projekte. Posebno muftiji Dudiću koji je olakšao sve što radimo, neprestano je uz svaki naš projekt. Također, muftiji Hasanoviću koji je uložio trud, svim muftijama, državi Kuvajt, emiru Kuvajta, ambasadi Kuvajta koja olakšava rad. Molim Allaha, dž. š. da podari bereket i da se iduće godine na istom ovom mjestu radujemo otvorenju, istakao je šejh Mahmud En-Nedždi, direktor organizacije Ihijau Turas iz Kuvajta za područje Balkana.

Svjesni smo Allahove, dž.š. milosti i ljepote kad u jednom danu imamo dva vrlo značajna događaja- dovu i kamen temeljac za Islamski centar u Adicama i odmah s ikindije namaza otvaranje Edukativnog centra u džematu Veliki Rit, kaže predsjednik Mešihata.

– Došao sam zajedno sa saradnicima iz poštovanja prema imamu, džematu, Medžlisu, Fadilu ef. Muratiju, prema našem bratu i prijatelju šejhu Mahmudu En-Nedždiju koji podržava projekte. Još jednom svjedočimo našu opredijeljenost i poruku da želimo podizati generacije ljudi koji će biti na sunnetu Poslanika, s.a.w.s, koji će činiti samo dobro jer islam nas poziva samo na selam a selam nudi da budemo najbolji ljudi, korisni članovi društva i zajednice da od nas muslimana svi mogu imati koristi, kaže muftija Dudić..

A musliman je, poručuje muftija, prepoznatljiv po ahlaku, poštenju, dobročinstvu.

Nama trebaju generacije koje će stasavati u ovom Centru, biti prepoznatljive prema dobru, koji neće upražnjavati nešto čega ćemo će stidjeti. Musliman otklanja s puta ono što čini štetu drugima. Hoćemo vjernike s kojima ćemo se ponositi i kada dođemo u Novi Sad da nam kažu: “Imate građane koji su dobri ljudi”. Ipak, nećemo se zadovoljiti dok ne budemo bolji od drugih. Ugradite sebe u projekt, dajte od sebe za sebe. Nama treba trajne sadake jer će nas u kaburu čekati naša sadaka, dova, hajrat. Svako od vas može biti dio projekta, ako ne finansijski onda svojom snagom i lijepom riječi.

Muftija Dudić ističe da je događaj čestitao i Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, ali je opravdano bio odsutan.

Zamjenik predsjednika Mešihata, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović proučio je dovu a potom je, uz učenje tekbira, svečano položan kamen temeljac za edukativni centar u džematu Adice.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img