Sigurna kuća bi ženama pružila bezbijednost i sigurnost

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Opšte je poznato da Novi Pazar nema sigurnu kuću, a ona bi doprinijela da žene dobiju bezbijednost, sigurnost i podršku, ali i pravnu pomoć kako bi proces prijavljivanja nasilnike završile do kraja.

Prema riječima psihologa, broj prijavljenih nasilja od pandemije korona virusa se povećao za 50 odsto.

Kako pojašnjavaju stručnjaci, osobe koje su opasne po porodicu rijetko traže stručnu pomoć.

Nasilje u porodici nije privatni problem samo te porodice, već svijunas,  te ako postoji saznanje da ima nasilje u našem okruženju, treba ga prijaviti, ukoliko žrtva nema hrabrosti da to učini.

Pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru za četiri godine vođeno je 1000 postupaka, koja su za predmet imali odlučivanje o produženju hitnih mjera radi sprečavanja nasilja u porodici.

Prema podacima u koje je Sandžak televizija imala uvid stoji, da je u 2019. godini pokrenuto 198 takvih predmeta, godinu dana kasnije broj je smanjen za šest.  Od 2021. do 2022. godine pokrenuta su 467 takva postupka. Do juna ove godine, predata su 153 predmeta. Hitne mjere koje se izriču u ovim postupcima su hitno udaljenje iz stana i privremene zabrane učiniocu da kontaktira i prilazi žrtvi.

Nakom vrijednovanja procene rizika, a ukoliko postoji neposredna opasnost nasilja u porodici, nadležno javno tužilaštvo podnosi priijedlog da se hitna mjera produži i to u roku od 24 sata. Po prijemu ovog priijedloga, Osnovni sud u Novom Pazaru je dužan u roku od 24 časa odluči da li će, se na osnovu procjene rizika od strane policije i nadležnog tužilaštva, izrečene hitne mjere produžiti i to bez održavanja ročišta.

Hitna mjera koju donosi policjski službenik traje 24 sata, dok je sud može produžiti za još 30 dana. Ukoliko lice, kome je izrečena hitna mjera i prekrši istu izriče mu se kazna do 60 dan  a za navedeni prekršaj.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img