Nova školska godina prema smjernicama Ministarstva prosvjete

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Nova školska godina počinje u petak, 1. septembra i to prema smjernicama Ministarstva prosvjete  za realizaciju vaspitno-obrazovnog rada.

Podrazumijeva da prosvjetni radnici i svi koji rade u školi moraju edukovati djecu, raditi na povećanju sposobnosti, razvijanja prijateljstva, saradnje među djecom, učeničkog, drugarskog odnosa, razvoj empatije, filantropiju, sve što krasi savremenog čovjeka, kaže Safet Smajlović direktor OŠ “Avdo Međedović”

Ove smjernice rezultat su dešavanja nakon tragedije u školi u Beogradu. Cilj je, ističe, izgraditi svijest kod učenika kako bi se svaka situacija preduprijedila.

 

U tim smjernicama striktno postoje uputstva i tematske cjeline koje treba obraditi. Preporuka je da se i preko ambijentalne i integrativne nastave radi na cilju. Mislim da će to dati izvjesne rezultate jer smatarm da se ranije mnogo manje tome posvećivala pažnja. Striktno su se radile teme iz određenih predmeta a nije bilo rad ana humanim i drugarskim odnosima među djecom, kaže Smajlović

 

Smjernicama je previđena, između ostalog, i nova slobodna nastavna aktivnost za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole- Vrline i vrijednosti kao životni kompas. U srednjim školama posebna pažnja bit će usmjerena na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrijednosti.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img