Zogić: Pomoć države ne predstavlja finansijsku stabilnost naše zemlje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na sajtu Uprave za trezor počelo je prijavljivanje za isplatu novčane pomoći od 10.000 dinara svakom djetetu do 16. godine starosti. Ovu pomoć može da dobije svako dijete koje je državljanin Srbije, rođeno 21. novembra 2006. godine ili posle tog datuma.

Ekonomista Haris Zogić kaže da pomoć koja se dodjeljuje djeci, ne predstavlja finansijsku stabilnost Srbije.

„To znači da je država u svom budžetu našla da izdvoji 12 milijardi dinara za ovu namjenu, kako bi olakšala građanima, posebno mališanima koji polaze u školu, a kojima je potrebno da izdvojeno od 10. 000 do 25. 000 dinara da bi obezbijedili udžbenike i školski pribor. Također napomene fiskalnog savjeta su bili da ovakvi potezi ne doprinose privrednom rastu i razvoju, ali prema riječima ministra finansija ovo neće ugroziti budžet Republike Srbije“, rekao je Zogić.

Ovu godinu obilježilča je borba protiv inflacije, te nas očekuje rast kamatnih stopa.

„Narodna banka Srbije će se zalagati da se inflacija obori na 8 odsto do kraja ove godine i da početkom 2024. godine imamo stabilniju situaciju. Imamo i najavu poskupljenja gasa i struje u novembru od 8 do 10 odsto, te možemo očekivati da će se nastaviti trend rasta cijena, ali će do stabilizacije doći 2024. godine, zaključio je ekonomista.

Prijava za ovu vrstu pomoći biće moguća do 20. septembra, elektronski, preko portala Uprave za trezor. Isplata novčane pomoći počeće od 25. septembra.

SANA-Aiša Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img